1000 planinara pohodilo Majevicu

- in Magazin, Vijesti
3728

“”Utvrdi zakon ki je prvo bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki clovjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bosnjaninu – da ga pozove pred gospodina bana ili pred njegova vladaoca – roka da mu ne bude odgovoriti”… tako je govorio Stjepan II Kotromanić kada je dubrovčanima darovao Rat, Ston i Prevlaku što je zabilježeno u povelji koju je podno Majevice u svom dvoru srebreničkoj “Gradini” pisao davne 1333. godine kada se srednjovjekovni grad Srebrnik prvi put i spominje u pisanim izvorima.

U sklopu održavanja manifestacije “Dani Povelje” planinari iz planinarskog društva “Majevica” iz Srebrenika su ugostili četrdesetak planinarskih društava odnosno oko hiljadu planinara iz BiH, Hrvatske i Srbije koji su i ovog januara “odplaninarili” “povelji u pohode”.

Lijepo vrijeme, dobri uslovi i još bolja volja nagnalo je stotine planinara na put dug oko 10 kilometara od centra Srebrenika, preko srednjovjekovne tvrđave “Gradine” pa sve do planinarskog doma “Lipici” gdje je upriličen doček i kulturno zabavni program za sve planinare i ljubitelje prirode.

Mustafa Herceg, predsjednik PD “Majevica” Srebrenik poželio je na platou ispred srebreničkog Doma kulture požeio dobrodošlicu svim učesnicima ovogodišnje manifestacije “povelji u pohode” koji su se nakon registracije i pozdrava zaputili ka “Lipicima”.

Negdje na pola puta planinari su predahnuli na “Gradini”.

Zlata Smajić, iz udruženja građana “Ši Selo”, Tuzla nam je rekla kako je ovo izvrsna prilika da se okupe planinari a i ljubitelji prirode i da uživaju u čistom planinskom zraku ali i da se trebamo okupljati na planinama i mimo manifestacija.

Naš sagovornik Šakić Anto zv. “štaka”, član PD “Željezara” iz Zenice je jedna posebna priča i posebna inspiracija koja će mnoge potaknuti na razmišljanje o tome kako su svakodnevne prepreke koje se čine nepremostivima zapravo tako male. Na štakama je prešao hiljade kilometara kao planinar. Osvojio je i vrh Evrope Mont Blanc.

Nakon predaha uz topli čaj i kulturno zabavni program na tvrđavi “Gradini”, planinari su se zapuili ka “Lipicima”, planinarskom domu gdje je upriličen i centralni doček za stotine planinara iz svih dijelova BiH ali i regiona.

Po dolasku na “Lipike” planinare je čekala porcija ukusnog graha i zakuska, čekala ih je svakako i dobra zabava uz muziku uživo.

Planinarski dom “Lipici” je nedavno doživio i infrastrukturnu transformaciju kada je zanovljenjem inventara i uređenjem enterijera i eksterijera kao i smještajnih prostorija, zablistao novim i punim sjajem.

Mustafa Herceg, predsjednik PD “Majevica” iz Srebrenika u ulozi domaćina je za tatabrada.tv rekao kako su iz PD “Majeica” kao domaćini presretni jer mogu upriličiti ovakav jedan događaj ali i da je odgovornost velika.

Diplomirani glumac Siniša Kahvić je ispred planinarskog doma “lipici”, govoreći dijelove povelje Stjepana II Kotromanića, pozdravio goste i otvorio kulturno zabavni dio manifestacije “Povelji u pohode”.

Domaćini su se ovaj put na poseban način zahvalili gostima. U znak trajnog gostoprimstva uručene su im replike ključa “Starog grada” čime su pozvani da pohode Srebrenik i Majevicu za vijeke vjekova i da su ovdje uvijek dobro došli.

Jedan od prvih članova PD “Majevica” iz Srebrenika je i vremešni Šahbaz Ibrić zvani Redžo koji je poslao jaku poruku mladima kako planinariti znači biti zdrav i moćan.

Tombolom su domaćini nagradili najsretnije goste. Privrednici, prijatelji manifestacije su darovali vrijedne nagrade među kojima su bili planinarski ruksak, gamaši, štapovi itd…

Zabave na “Lipicima” nije manjkalo. “Orilo” se kolo i prolamala pjesma. Zadovoljni i sretni, planinari su se razilazili sa obećanjem da se vidimo dogodine “Povelji u pohode”.

Reportažu televizije TATABRADA možete pogledati na ovom linku:

Dejan Djedović
Tatabrada.tv