U maju se obilježavaju dani oboljelih od celijakije

Tokom mjeseca maja se obilježavaju dani oboljelih od celijakije, bolesti ili stanja koje, kratko rečeno, ne dozvoljava u ishrani pšenicu i ostale žitarice koje su mahom zastupljene na trpezama svaki dan. Svake godine  se bilježi sve veći broj ljudi koji su osjetljivi na gluten, a dodatan problem s kojima se oboljeli od celijakije, odnosno osobe koje pate od trajnog poremećaja nepodnošenja glutena susreću, jest činjenica da su simptomi ove bolesti veoma različiti i individualni.

O tome koliko je ova bolest učestala u našoj državi, koji su simptomi i kako se sa njom nostiti razgovarali smo sa Suadom Salihović, predsjednicom Udruženja osoba oboljelih od celijakije Tuzla.

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Zbog nepodnošenja glutena, tijelo stvara antitijela koja napadaju njegove molekule. Tako dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva i uništenja crijevnih resica što otežava opću apsorpciju hranjivih tvari. Celijakija je jedna od najčešćih bolesti probavnog sustava.

Gluten je za organizam najviše opasan zbog toga što ljudi uglavnom nisu svjesni šta je uzrok njihovih zdravstvenih problema, pogotovo ukoliko im nije dijagnosticirana celijakija ili osjetljivost na gluten.

Milioni ljudi u svijetu pate od nekog oblika alergije na gluten, ali toga nisu svjesni zato što se osjetljivost na gluten i celijakija nazivaju nekom drugom bolešću. Postoji čak 55 bolesti čiji uzrok može biti gluten. Neke od tih bolesti su sindrom iritabilnog crijeva, anemija, osteoporoza, umor, karcinomi, lupus, multipla skleroza, reumatoidni artirtis te skoro sve druge autoimune bolesti. Osim toga, gluten se povezuje i s mnogim neurološkim bolestima poput depresije, tjeskobe, šizofrenije, demencije, migrene, autizma, epilepsije i sl.

Simptomi celijakije

Simptomi vezani uz probavu:

  • proljev,
  • zatvor,
  • mučnina i učestalo povraćanje,
  • gubitak apetita,
  • gubitak težine,
  • bolovi i nadutost u trbuhu,
  • žgaravica.

Simptomi nevezani uz probavu:

  • slabokrvnost (anemija),
  • slabljenje kostiju (osteoporoza),
  • svrbež, osip popraćen plikovma,
  • oštećenje zubne cakline,
  • čirevi u ustima,
  • glavobolje i umor,
  • trnci u ekstremitetima,
  • problemi s ravnotežom,
  • bol u zglobovima,
  • slabljenje funkcije slezene,
  • neplodnost ili učestali spontani pobačaji.

Simptomi kod (starije) djece:

  • slabljenje mišića i njihove koordinacije,
  • slabiji rast i kašnjenje puberteta,
  • poremećaj pažnje i hiperaktivnosti, ADHD;
  • poteškoće u učenju

Celijakija se najčešće javlja kod dojenčadi kada dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten, a simptomi po kojima možete prepoznati bolest su: povraćanje, povećan stomak, proljev, obilna i sjajna stolica neugodnog mirisa, mrzovolja, mlitava muskulatura i umor.

Kod djece starije dobi simptomi mogu biti i težina tijela ispod norme za te godine te mala tjelesna visina.

Pojava bolesti moguća je i u odrasloj dobi. Vanjski znakovi bolesti često su skriveni iza raznih drugih bolesti. Osobe su slabokrvne, prisutna je bolest kostiju, problemi probavnog trakta, napinjanje i stomačne bolesti.

Celijakija se može dijagnosticirati:

  1. putem analize krvi na specijalna protutijela (protutijela na tkivnu transglutaminazu – tTG, endomizijska antitijela – EMA), ovi testovi mogu se učiniti u laboratorijima većih kliničkih bolnica i
  2. putem biopsije tanskog crijeva koja je i najsigurnija pretraga kojom se celijakija može sigurno utvrditi. Po uzorku dijela tankog crijeva dokazano je da je sluznica karakteristično promijenjena: resice tankog crijeva nestanu, sluznica postane tanka i atrofična.

Život bez glutena – jedini lijek

Jedini lijek je ujedno i osnovno pravilo života sa celijakijom – doživotna bezglutenska dijeta. To znači da se iz prehrane moraju izbaciti sve namirnice koje u sebi sadrže žitarice: pšenicu, raž, ječam… Najnovija istraživanja pokazala su da zob nije štetna za oboljele.

U našoj zemlji, najveći problem za oboljele od celijakije predstavlja to što je na bosanskohercegovačkom tržištu hrana bez glutena uglavnom dolazi iz uvoza i veoma je skupa.

Celijakija je doživotna netolerancije te i najmanja količina glutena može štetno djelovati. Dijeta je obavezna, jer se neliječenoj celijakiji pridružuju razne bolesti koje je teško izliječiti.

Šta jesti ????

Jedini lijek za oboljele je bezglutenska dijeta koje se moraju pridržavati cijeli život. Bolest je neizlječiva, a njezini se simptomi mogu povući samo uz strogo provođenje dijete. Oboljeli mogu konzumirati dozvoljene namirnice među kojima su prirodno bezglutenske namirnice i posebne bezglutenske dijetetske namirnice namijenjene upravo njima.

AKO SUMNJATE – IZOSTAVITE!

To je važno pravilo bezglutenske prehrane, kojega se treba strogo držati.
Uvijek imajte na umu – najsigurnija prehrana podrazumijeva:

  • odabiranje što jednostavnijih namirnice, najbolje onih koje prirodno ne sadrže gluten;
  • odabir namirnica prepustiti osobi  koja  ima  znanja o bezglutenskoj prehrani.

Preporuka

Ako morate kupovati složene industrijske proizvode sigurniji za korištenje su oni kojih sastojak glutena možemo provjeriti  kroz više pouzdanih podataka:

  • izabrat ćemo proizvod koji na deklaraciji ima podatak da ne sadrži gluten, a k tome još imamo mjerodavni rezultat analize koji to potvrđuje;
  • izabrat ćemo proizvod za koji nam netko (kompetentan) garantira da je siguran.

Dozvoljena hrana

Žitarice

  • Dozvoljeni su kukuruz, pirinač, heljda, proso, soja, kinoa, amarant, rogač, tapioka, manioka, kesten.
  • Obratiti pažnju na moguću kontaminaciju pri proizvodnji brašna od ovih žitarica, prilikom pakovanja, transporta ili  pri prodaji!

Voće

  • Dozvoljeno je sve sveže voće i orašasti plodovi.
  • Oprez kod sušenog  i kandiranog voća, naročito sušenih smokvi! Oprez kod prženiog i slanog koštuničavog voća i semenki!

Mlijeko i mliječni proizvodi

  • Dozvoljeno je mleko, prirodni jogurt, pavlaka, sveži sir, prirodni sir kao npr: edamer, gauda, ementaler, parmezan, mozzarella.
  • Oprez kod topljenih sireva, mliječnih napitaka, pudinga, krema i voćnih jogurta!

Povrće

  • Dozvoljene su  sve vrste svežeg povrća.
  • Oprez kod konzerviranog povrća i gotovih jela od povrća!

Meso, riba, jaja

  • Dozvoljene su sve vrste svježeg mesa, ribe i jaja.
  • Oprez za pripremljeno sveže mleveno meso za roštilj, marinirano i sl., prerađevine od mesa i konzerviranu ribu sa dodacima!

Šećer i slatkiši

  • Dozvoljene su sve vrste šećera, med i pekmezi.
  • Oprez kod šećera u prahu, čokolada, bombona, kakaoa, sladoleda, žvakaćih guma!

Masti, začini, dodaci za pečenja

  • Dozvoljena su sva ulja, maslac, mast, so, biber, sirovi začini.
  • Obratiti pažnju na začine u prahu, kvasac, prašak za pecivo, sirće! U praškaste namirnice se obično dodaje skrob (i to najčešće pšenični) zbog sprečavanja zgrudnjavanja!

Pića

  • Najsigurniji su bistri voćni sokovi, limunada, biljni čajevi i kafa u zrnu.
  • Oprez kod alkoholnih pića, kafe sa dodacima i zamenama za kafu, mešavinama za frapee!
  • Pažljivo pripremajte hranu u kućnim uslovima i vodite računa o mogućim izvorima kontaminacije u kuhinji (dobro prati posuđe ili koristiti posebno posuđe, čistiti površine za rad, koristiti papir za pečenje, odvojiti posebne police za čuvanje hrane, koristiti posebne krpe za brisanje i pranje, ne rezati glutensku i bezglutensku hranu istim nožem na istoj dasci  ili koristiti istu kašiku, kutlaču i sl.)!

No, gluten se može “skriti” u hrani, ali i drugim proizvodima:

  • konzervansi u hrani,
  • lijekovi,
  • vitamini i minerali,
  • ruževi i proizvodi za njegu usana,
  • zubna pasta i vodica za ispiranje usta,
  • ljepilo na kuvertama i markicama,

Osnovni podaci o Udruženju

Udruženje osoba oboljelih od celijakije Tuzla je osnovano 2008. godine.

U Udruženje je učlanjeno  127 osoba oboljelih od celijakije, od toga 54 oboljelih su djeca. Udruženje je neprofitna, dobrovoljna organizacija, koja funkcioniše na principu opšte korisnosti, te posluje na načelima neprofitnih organizacija. Djeluje na prostoru Tuzlanskog kantona za sve dobne skupine i sve osobe kojima je potrebna hrana bez glutena.

Cilj aktivnosti koje sprovodi Udruženje je da potiče, pomaže i štiti interese na polju poboljšanja kvalitete života oboljelih od celijakije. Cilj se ostvaruje kroz organizirani rad Udruženja, a provodi se prema statutu Udruženja i preko organa Udruženja.

Jedna od veoma važnih aktivnosti Udruženja jeste edukacija djece i odraslih,  upoznavanje sa simptomina celijakije i bezglutenske dijete, kao jedinog načina liječenja.

Podijeli sa ljubavlju