Od 15. novembra je obavezna zimska oprema. Šta je zimska oprema?

- in Vijesti
2320

Bliže se hladni dani koji otežavaju uslove za vožnju, kolovozi postaju klizavi a i vidljivost je lošija što sve zajedno predstavlja i više opasnosti na cestama. Da biste u takvim uslovima vozili bezbrižno i sigurno potrebno je pripremiti vozilo za takve uslove.

Stoga podsjećamo vozače da je u periodu od 15.11. ove godine do 15.04. naredne godine, na teritoriji BiH, zimski režim u odvijanju saobraćaja te da je zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

To znači da sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu što je i obaveza shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini .

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima propisuje da se pod obaveznom zimskom opremom smatraju:

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

– Zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

– Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajuć lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

– Zimski pneumatici na pogonskim točkovima.  Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

– Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ugrađenim ekserima. Na istoj osovini vozila, pneumatici moraju biti jednaki po profilu, konstrukciji i po vrsti gazećeg sloja.

U skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

– 40 KM za vozača po članu 238. st. 1. tačka 38. a za uzrokovanje saobraćajne nesreće zbog neodgovarajuće opreme vozila kazne su od 50 do 200 KM.

– 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice po članu 234. stav 1. tačka 22.
– 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. Stav 2. tačka 22.

Iz policijske stanice Srebrenik ovim putem apeluju na sve vozače da na vrijeme osiguraju Zakonom predviđenu zimsku opremu te na taj način doprinesu sopstvenoj, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.