Projekat Artists@Work (Umjetnici na djelu) se kreativnošću bori protiv korupcije i socijalne nepravde

- in Vijesti
1914

Artists@Work naziv je Međunarodnog partnerskog projekta koji realiziraju organizacije “Fondazione Unipolis” iz Italije kao vodeći partner i “Cinemovel Foundation” (Italija, partner),“Libera Associazioni, nomi e numeri contro le mafie” (Italija, partner), “Les Ateliers Varan” (Francuska, partner) i Udruženje “Tuzlanska Amica” iz Bosne i Hercegovine kao partner.

U Bosni i Hercegovini će u projekat A@W biti uključeno 20 polaznika za radionicu fotografije i 20 polaznika za radionicu stripa, koji će stvarati originalna umjetnička djela na temu socijalne nepravde, borbe protiv zelenaštva, organizovanog kriminala i korupcije i sve to pod mentorstvom profesionalaca iz kreativne industrije iz tri različite zemlje.

Projekat pod nazivom Artists@Work – Creativity for Justice and Fairness in Europe” podržan je od strane Evropske Unije kroz program “Kreativna Evropa”.

Polaznici treninga će imati priliku za širenje vlasitih profesionalnih horizonata kroz nova iskustva, znanja, jezike i cross-media tehnike komunikacije te razmjenu iskustva i vještina u okviru internacionalnog i multidisciplinarnog konteksta.

Konkurs je otvoren od 9. oktobra do 10. decembra 2017. Prva od ukupno tri radionice će početi 29. januara naredne godine.

Polaznici će imati priliku da usvoje nova znanja i tehnike pod mentorstvom priznatih profesionalca iz oblasti karikature i fotografije, a njihova djela, koja će biti autorski žaštićena i licencirana, će dobiti priliku za promociju na festivalima i manifestacijama u zemlji i inozemstvu.

Mentori odnosno treneri na projektu za program fotografije su Munever Salihović, profesionalni fotograf i dizajner iz Tuzle i Stéphane Charpentier, profesionalni fotograf iz Francuske. Dejan Slavujica magistar grafičkog dizajna, ilustrator i asistent na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti će zajedno sa kolegom Pietrom Scarnerom, ilustratorom i novinarom iz Italije, voditi radionice karikature.

Javni poziv i prijavnica je na ovom linku.