Teška životna priča i promocija knjige: Zašto ne volim juli, moja Čupavice

- in Vijesti
2292

Prva promocija knjige “Zašto ne volim juli, moja Čupavice” Indire Smajlović održana je u Srebreniku, u sali koja je postala mala da primi sve koji su došli. Riječ je o knjizi koja govori o istinitim događajima i predstavlja jedan vid Indirine ispovijesti o njenom životu u ratu, životu poslije, te gubitku kćerke koja je preminula od raka sa nepunih 15 godina života.

Nakon napravljene FB grupe “Zašto ne volim juli, moja Čupavice” javio se i ogroman interes javnosti o čemu se zapravo radi. Grupa je sve brže prikupljala članove, tako da se veliki broj ljudi na promociji i očekivao.

Knjiga je podijeljena u dva dijela, gdje prvi dio govori o njenom, kako to ona naziva – izbjegličkom životu tokom rata u BiH te borbi za život njene bolesne majke. Drugi dio posvećen je njenom životu nakon rata gdje proživljava teške dane u novoj porodici, a onda i sa kćerkom koja oboljeva od raka i gubi životnu bitku. Indira u knjizi, ipak, ne govori “tmurnim tonom” nego nastoji dati snagu i motivirati sve one koji prolaze kroz težak period. Također, govori o humanitarnim akcijama koje je sprovodila za svoju kćerku, ali i mnoge druge nakon njene smrti.

“Vi ste puno toga učinili za mene, sada je red da ja učinim nešto za sve vas. Želim osnovati fondaciju gdje će novac biti preusmjeren za djecu oboljelu od raka. Lično mi to ne treba, jer ja nemam porodice, nemam kćerku niti ću ikada imati unuče. Od svega želim samo jedno – da fondacija nosi ime Jasmina. Ovo je ona meni ostavila u amanet.” – kazala je Indira.

Na promociji su pored autorice govorile Snežana Đokić, lektorica knjige i Mirha Omerović koja je napravila sponu između Indirine priče sa mnogim drugim ženama i prodicama u BiH koje su to proživile ili proživljavaju još uvijek.

Ovo je ujedno Indirina prva knjiga i promocija, a u narednom periodu namjerava je održati i u drugim gradovima – prvo u rodnom Gradačcu, a nakon toga u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima.