Džumhur nakon velikog preokreta protiv Lorenzija prošao u 2. kolo Australian Opena

- in Sport
2217
Džumhur je kao 30. teniser svijeta odmjerio snage s Lorenzijem koji se nalazi na 44. mjestu ATP liste. Odlučio je da nastupi iako je prošle sedmice na ATP turniru u Sydneyju predao meč osmine finala zbog povrede, a imao je i podršku s tribina.
Današnji meč 1. kola Australian Opena otvorio je Lorenzi uspješnim servisom, a uzvratio je Džumhur odserviravši bez izgubljenog poena. Ipak, servis je izdao našeg servisera u šestom gemu, kada Lorenzi pravi break za prednost 4:2. U narednom gemu je Džumi napravio probleme Talijanu, no, Lorenzi ipak dolazi do prednosti 5:2, Džumhur je potom dobio svoj servis bez izgubljenog poena, ali je uslijedio težak zadatak s obzirom na to da je Lorenzi imao priliku da završi prvi set, što je i učinio. Damir je spasio tri set lopte, ali je četvrtu talijanski teniser iskoristio i dobio prvi set 6:3 nakon 37 minuta igre.

Drugi set je loše počeo za Džumhura, jer je Lorenzi stigao do breaka, a potom je u narednom gemu povećao prednost na 2:0. Damir je popravio servis te je osvojio gem bez izgubljenog poena, a onda imao i priliku oduzeti servis protivniku, međutim, Lorenzi je spasio break loptu, a potom preokrenuo i poveo 3:1. Uslijedio je uspješan servis Džumhura, a onda i prilika za break koju nije iskoristio. Talijan je to kaznio u sedmom gemu, napravio break i stekao prednost 5:2, a onda servisom riješio drugi set u svoju korist.

Džumhuru je dosta problema pravila povreda koja ga je i ranije mučila, a u jednom trenutku je razbio reket.

Za razliku od prethodna dva seta, Damir je dobro otvorio treći, lako ubacio servis, potom stigao do breaka, a onda novim servisom, ovog puta bez izgubljenog poena, stekao prednost 3:0. Istom mjerom je uzvratio Lorenzi za svoj prvi gem u trećem setu, ali je i Damir imao odgovor i poveo 4:1. Imao je naš teniser priliku za break u šestom gemu, ali je nije iskoristio pa je Lorenzi smanjio na 2:4.

Uslijedio je break Talijana te dobar servis za izjednačenje 4:4. Treći set je odlučen u tie-breaku u kojem se bolje snašao Damir (7:5) te je smanjio prednost Lorenzija na 2:1 u setovima. Recimo da je u jednom trenutku tokom tie-breaka Damir razmijenio 34 udarca s protivnikom i osvojio poen, čime je izazvao burnu reakciju publike.

Lorenzi je na početku četvrtog seta imao problema sa servisom, ali je poveo 1:0. Potom je Damir odservirao bez izgubljenog poena, a onda i stigao do breaka za prednost od 2:1. Odmah zatim je Lorenzi vratio istom mjerom za izjednačenje. Međutim, Džumhur ponovo oduzima servis svom protivniku te je nakon iskorištene četvrte break lopte ponovo poveo u četvrtom setu, a dobru igru je potvrdio servisom za 4:2. Damir je u narednom gemu ponovo oduzeo servis protivniku, a onda dobrom igrom na svoj servis stiže do poravnanja u setovima (2:2) i potpunog povratka u igru.

U odlučujućem petom setu oba tenisera igrala su sigurno na svoj servis, a Džumhur je već u prvom gemu imao priliku da napravi break, međutim, Lorenzi se izvukao i stigao u vodstvo od 1:0. Bh. teniser brzo je poravnao rezultat, a nakon toga su oba tenisera brzo osvajala gemove na svoj servis, sve do rezultata 4:4 kada Džumhur pravi prvi break u petom setu i stiže u vodstvo od 5:4, da bi dobrim servisom u odlučujućem 10. gemu petog seta osigurao veliku pobjedu.

Džumhur će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela John Millman (122. ATP) – Borna Ćorić (46. ATP).

Recimo i da su naši teniseri Mirza Bašić i Aldin Šetkić poraženi još u 1. kolu kvalifikacija Australian Opena.