Na zimsko debljanje utječe i sunčeva svjetlost

- in Magazin
1324
Naime, naučnici sa Sveučilišta Alberta u Edmontonu su otkrili da se masne stanice, koje se nalaze ispod kože, smanjuju kad su izložene plavom svjetlu koje emitira sunce, prenose mediji.

“Kad sunčeva plava svjetlost, tj. ona svjetlost koju vidimo golim okom, prodire u našu kožu i dolazi do masnih stanica, onda se smanjuju kapljice lipida i izlučuju iz stanica. Drugim riječima, naše stanice ne pohranjuju toliko puno masti kad smo izloženi suncu”, razjasnio je glavni autor studije Peter Light.

Ovo je otkriće navelo Lighta i njegov znanstveni tim da pomisle kako se događa suprotno kad je izloženost sunčevoj svjetlosti ograničena, kao na primjer za vrijeme kraćih zimskih dana. Dodao je kako je takav učinak posebno naglašen kod osoba koje žive u onim područjima gdje prevladava hladnija klima.

Dodaje kako ta nedovoljna izloženost sunčevoj svjetlosti za vrijeme osam mjeseci godišnje kod ljudi u sjevernijim područjima možda potiče dodatnu pohranu masti i tako doprinosi dobivanju na težini tokom zime.

Ipak, upozorio je kako se njegova otkrića ne bi trebala smatrati zagovaranjem većeg izlaganja sunčevoj svjetlosti kako bi se izgubilo na kilaži.

Pojasnio je kako su potrebna još neka dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti moglo odrediti koliko točno je potrebno biti izložen sunčevoj svjetlosti da bi se onda masne stanice počele smanjivati.

Light je dodao da su do spomenutog otkrića došli zaista pukom srećom i kako je cilj njegovog naučnog tima bilo istraživanje kako svjetlost može pomoći pri bioinženjeringu masnih stanica da proizvode inzulin (kako bi se moglo pomoći pacijentima koji boluju od dijabetesa tipa 1.).

“Još je uvijek rano, ali nije nikakva tajna da svjetlost regulira naš cirkadijalni ritam (jednodnevni biološki ritam). Smatramo kako bi svjetlost uz to mogla imati učinak na masne stanice koje se nalaze odmah ispod naše kože”, ocjenjuje glavni autor ove studije.