Hillary Clinton može krenuti u borbu

- in Vijesti
1230

Jasnom pobjedom na predizborima u New Yorku, demokrate bi i zvanično za predsjedničkog kandidata trebali nominovati Hillary Clinton. Kod republikanaca je i dalje sve moguće, bez obzira na uspjeh Donalda Trumpa.

Na predizborima u New Yorku se dogodilo samo jedno iznenađenje: to je vidno olakšanje u timu Hillary Clinton. Na početku ovih predizbora niko nije ni pomislio postaviti pitanje da li će dugogodišnja senatorka pobijediti u „svom gradu“. Međutim, ove godine teško da se bilo ko može osloniti na mišljenje, čak ni kada je riječ o bivšoj prvoj dami.

Da je pobjeda u odnosu na Berniea Sandersa bila ispod deset posto, onda bi to ostavilo traga na ionako narušeni imidž bivše ministrice vanjskih poslova. Ona je morala imati jasnu pobjedu u državi koju naziva svojom domovinom. Prije svega zbog raspoloženja onih koji je podržavaju. Clintonovu je i na već održanim predizborima biralo daleko više ljudi nego njene konkurente. Ali mnoge manje pobjede samoprozvanog specijaliste Berniea pokazuje dejstvo. Mnogi koji podržavaju Hillary Clinton djeluju umorno i frustrirajuće. Oni u razgovoru navode kako se još sjećaju izbora iz 2008. godine kada je iznenada nepoznati Barack Obama postigao nezamislivo i na kraju pobijedio imperiju Clinton. Da li će to poći za rukom Sandersu sa njegovim imidžom revolucionara i mnogim angažovanim mladim pomagačima?

Mnogo energije u zraku

Ines PohlInes Pohl

U hotelu Sheraton u kojem su Clintonove pristalice frenetično slavile svoju kandidatkinju, olakšanje je uslijedilo nakon što su u rukama imali prve pouzdane prognoze. U zraku odavno nije bilo toliko energije. Da Clintonovoj to nije uspjelo da ubjedljivo pobjedi, onda bi bilo gusto i na predsjedničkim izborima u novembru. Svejedno ko će biti njen protukandidat.

Clintonova se lično i n aodgovarajući način zahvalila svojim pristalicama. Mnoge žene su se zagrlile za vrijeme njenog govora, a nije bilo malo onih koji su brisali suze radosnice. Hillary Clinton se nije samo vratila. Ona je sada tu. Sa impulsom iz New Yorka je skoro više nezaustavljiva na njenom putu da ispred demokrata bude nominovana na predsjedničkim izborima.

Republikanci pred egzistencijalnom krizom

Kod republikanaca rezultati pokazuju da će biti tijesno. Iako je Donald Trump jasan pobjednik, nakon ovih predizbora još nije jasno, kako će se njegova stranka odnositi prema kandidatima na partijskom kongresu. I ovdje vrijedi isto što je vrijedilo i prije četiri sedmice: nakon predizbora je prije predizbora. Ono što je sigurno jeste da se od 18. do 21 jula u Clevelandu (Ohio) održava kongres republikanaca. Tada će delegati morati odlučiti da li će prihvatiti većinsku odluku birača ili će izborom drugog kandidata svoje stranke izazvati moguću egzistencijalnu krizu.

Hillary Clinton zna za ovu dilemu. Nakon pobjede u New Yorku se više ne mora brinuti o protivniku iz vlastitih redova, nego može početi borbu protiv republikanaca. A s obzirom na to da je sporna, i vrijeme je da započne tu borbu.