FORENZIČKI EKSPERT: Posmrtni ostaci ukazuju na eksploziju u avionu EgyptAira

- in Vijesti
1007

Posmrtni ostaci pronađeni nakon pada aviona aviokompanije EgyptAir s leta 804 ukazuju da se desila eksplozija u avionu iznad istočnog Mediterana, kazali su danas forenzički eksperti iz Egipta.

– Logično objašnjenje je da je eksplozija uzrok pada aviona – izjavio je neimenovani ekspert za Associated Press.

Zvaničnik, koji je član egipatskog tima koji istražuje uzrok pada aviona na letu iz Pariza u Kairo, lično je istražio posmrtne ostatke u mrtvačnici u Kairu. On je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da objavi tu informaciju.

– Svih 80 dijelova tijela koji su do sada prebačeni u Kairo bili su sitni. Nije bilo čak ni potpunog dijela tijela kao što je ruka ili glava – izjavio je zvaničnik, dodajući da je jedan dio tijela bila lijeva polovina glave. Ja, međutim, ne mogu reći šta je izazvalo eksploziju u avionu – kazao je.

Egipatske vlasti vjeruju da je terorizam najvjerovatniji uzrok pada aviona, a ne tehnički kvar, a neki avijacijski eksperti izjavili su kako je tvrdnja grčkog ministra odbrane da je avion krivudao tokom leta ukazala na eksploziju bombe ili fizički sukob u pilotskoj kabini. Nikakvi čvrsti dokazi koji bi upućivali na to nisu se, međutim, pojavili.