HALILHODŽIĆ: Preplavile su me emocije, BiH je moja domovina

- in Sport
1129

Dvojica bosanskohercegovačkih nogometnih stručnjaka Vahid Halilhodžić i Mehmed Baždarević u centru su pažnje japanske sportske javnosti. Razlog je finale Kirin kupa, koje je na rasporedu sutra u 12.30 sati, a u kojem će snage odmjeriti Japan i Bosna i Hercegovina.

Prostor za napredak

Trenerski obračun velikana bh. nogometa u prvom je planu uoči meča u Osaki.

– Naravno da će biti poseban osjećaj igrati protiv Bosne i Hercegovine. To je moja domovina. Mnogo ljudi u BiH me poznaje. Emocije su me preplavile, ali moramo razmišljati o nogometu. Pokušat ćemo pobijediti BiH, koja je veoma kvalitetna i mogla bi do pobjede na turniru. Dat ćemo sve od sebe – rekao je Halilhodžić.

Stručnjak iz Jablanice zadovoljan je pobjedom Japana nad Bugarskom (7:2) u polufinalu Kirin kupa, ali vjeruje da još ima mjesta za napredak.

– Mnogi su bili iznenađeni nakon naše visoke pobjede nad Bugarskom. Nije lako postići sedam pogodaka nijednoj selekciji na svijetu. Ipak, smatram da još ima prostora za napredak i još mnogo stvari moramo ispraviti kako bismo bili pravi – rekao je Halilhodžić.

Pružiti priliku

Za Japance bi u meču protiv BiH problem mogle biti povrede. Šinđi Kagava povrijedio je trbušni zid, a Keisuke Honda žali se na ozljedu koljena.

– Voljeli bismo da Kagava i Honda igraju protiv BiH, ali to će biti veoma teško. No, s druge strane, njihovo odsustvo moglo bi pružiti priliku drugim igračima. Bosna i Hercegovina je odlično igrala protiv Danske, čak i sa 10 igrača. Fizički su jak tim, ali i tehnički odlično stoje i moramo se dobro pripremiti – zaključio je Halilhodžić.

Baždarević: Japan je odlična reprezentacija

Povrede Kagave i Honde ne bi trebale utjecati na igru japanske selekcije, smatra Mehmed Baždarević, selektor Bosne i Hercegovine.

– Ne smatram da će nam biti lakši posao zbog neigranja Kagave i Honde. Oni su fantastični igrači, ali Japan je odlična selekcija, imaju nekoliko odličnih pojedinaca. Očekuje nas teška utakmica protiv brzog japanskog tima – kazao je Baždarević.