Amerika je na probi

- in Vijesti
1018

Teroristi napadima žele da unište naša otvorena društva, smatra Ines Pol u svom komentaru nakon napada u Orlandu. Pri tom je u SAD u toku predizborna kampanja. Hoće li Amerika uspjeti da ne upadne u zamku terorista?

Teroristi svojim napadima uvijek žele da postignu dva cilja: da ubiju svoje žrtve i da unište naša otvorena društva. Zato napad na noćni klub u Orlandu sa najmanje 50 mrtvih nije samo užasna, već i veoma opasna tragedija.

Atentat pogađa Ameriku koja se nalazi usred teške probe. Ameriku koja se nalazi tek na početku bitke u kojoj se ne rješava samo ko će biti sljedeći predsjednik. Radi se o fundamentalnoj odluci o pravcu u kome će se razvijati ova moćna zemlja. Da li će biti nastavljen progresivan kurs kojim je tokom proteklih godina pošao predsjednik Obama, ili će njegove tekovine biti poništene.

Ines PohlInes Pol

Nove sudije Najvišeg suda

U SAD je moć predsjednika ograničena. Obama je to bolno osjetio, bilo da je riječ o njegovim planovima da reformiše zdravstvo ili da zatvori Gvantanamo. U jednom dvopartijskom sistemu koji se sve više bazira na konfrontaciji nego na kompromisu, predsjedniku je uvijek potrebna podrška najvišeg suda. I upravo je Supreme Court jedan od glavnih razloga što je predizborna kampanja ovako napeta. Uticaj sudija na oblikovanje zemlje je ogroman. Oni su ti koji na kraju odlučuju da li gejevi i lezbejke smiju da stupaju u brak ili koji toalet smiju da koriste transrodne osobe.

Pošto se sudije biraju doživotno, njihovi mandati su svakako duži od predsjedničkih. Jedna od ovih sudijskih stolica je trenutno prazna i zbog poodmakle starosti drug sudija je moguće da će sljedeći predsjednik imenovati dvojicu novih sudija.

Instrumentalizacija terora

Užasni napad u Orlandu desio se upravo na početku vruće faze predizborne kampanje. Ubrzo poslije tragedije, Trampovi sljedbenici su pokazali kako žele da instrumentalizuju ovaj teroristički čin: preko Tvitera su čestitali Trampu na njegovom antiislamskom kursu. Oni će i solidarnost i povezanost Hilari Klinton sa muslimanima iskoristiti protiv nje. Oni će se poigravati sa strahovima ljudi kako bi potpomogli svog kandidata. Jer, izgleda da su upravo ove godine mnogi Amerikanci vrlo podložni toj vrsti populizma. Previše su spremni da se povedu za rogobatnim obećanjima bez razmišljanja o tome kako bi izgledalo društvo koje se definiše prije svega izolacijom i nadzorom.

Kada Donalad Tramp govori o tome kako želi da Amerika povrati svoj sjaj, on pred očima ima prije svega zemlju u kojoj vlada snažan čovjek bez migrantskog porijekla. To je osnov njegovih planova: zabrana ulaska u SAD za muslimane, sumnjičenje sudija meksičkog porijekla i seksističke izjave o ženama.

Talentovani demagog

Talentovani demagog će znati da iskoristi krvoproliće u Floridi za svoje ciljeve. Teroristički napadi predstavljaju veliki izazov za svako otvoreno društvo. Oni otvaraju pitanje: koliko nam je naša sloboda vrijedna. I koliki rizik smo spremni da podnesemo za naša otvorena društva.

S obzirom na osjećanja mržnje i osvete koja teror izaziva, političarima i narodu je teško da reaguju mirno i trezveno. Francuskom predsjedniku Fransoa Olandu to je uspjelo poslije napada u Parizu: on je dobro vodio svoj narod.

Zamka terorista

Ali u SAD je u toku predizborna kampanja kakvu svijet još nije vidio. Hoće li Amerika 2016. godine uspjeti da ne upadne u zamku terorista i da ne pobjegne u neslobodu koju prizivaju fundamentalistički muslimani? Ili će im uspjeti da odbrane American dream, koji je nastao na temeljima otvorenog imigrantskog društva? Velike su šanse za pobjedu slijepe srdžbe.

(DW)