Dodik poziva na bojkot rezultata popisa stanovništva!

- in Vijesti
1376

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik predložio je jučer da Narodna skupština RS-a odbaci popis u BiH kao “nerelevantan”, a da se predstavnici RS-a povuku iz Centralnog popisnog biroa kako ne bi dali legitimitet “nezakonitoj” odluci direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. maja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe. Smatra da se treba zaustaviti bilo kakvo odlučivanje u BiH dok se ne riješe problemi u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva.

Smatra da se treba zaustaviti bilo kakvo odlučivanje u BiH dok se ne riješe problemi u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva.

“To podrazumijeva da članovi parlamenta i Vijeća ministara i drugi iz RS-a budu na sjednicama, ali da ne odlučuju o drugim temama dok se ovo pitanje ne riješi konsenzusom”, dodao je Dodik.

On je u obraćanju parlamentu RS-a, koji na posebnoj sjednici razmatra pitanje popisa, pozvao i da se odbaci “uloga Tužilaštva BiH, koje je vršilo pritisak na Jukića”, prije nego što je usvojio spornu odluku.

Neophodno je, kaže, da se pokuša naći zakonski okvir kako bi Zavod za statistiku RS-a imao legitimno pravo da objavi popisne podatke za prostor tog entiteta.

Pozvao je Narodnu skupštinu RS-a da zauzme jedinstven i čvrst stav da ne prihvata odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. maja o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

“Ako hoćemo da se poštujemo u BiH, popisni podaci moraju da budu tačni, a ne spekulativni”, izjavio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Ustvrdio je i da je vidljivo uplitanje međunarodne zajednice u popisno pitanje u BiH, što je neprihvatljivo, ali će se, tvrdi, suočiti i s odlukama vlasti RS-a.

Za Dodika je sporna odluka, jer propisuje da će 196.000 popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici BiH, što je za RS neprihvatljivo, jer je najveći broj ovih osoba na području ovog entiteta.

Ni mehanizam kordinacije, dodao je, ne može biti plod preglasavanja, kao ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici RS-a u bh. institucijama spremni da prihvate stavove RS-a o tom sporazumu, o kojem, tvrdi, ne treba ni razgovarati dok se ne riješi pitanje popisa stanovništva u BiH.

“Vratimo stvari onako kaže piše u Ustavu”, dodao je Dodik, navodeći da je sve drugo neprihvatljivo za RS.

U toku je rasprava o Informaciji o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koja je jedina tačka današnjeg posebnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a.

Sa druge strane član parlamenta BiH Sadik Ahmetović ističe kako se političari iz RS-a protive objavi rezultata popisa jer se “desilo” više bošnjaka nego je planirano.

Tako je nedavno zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović upozorio parlamentarca iz entiteta Republika Srpska da prestanu s prijetnjama da će “biti neki problem” ako se ne povuče odluka o objavi popisa stanovništva u BiH.

“Sve vrijeme nam prijetite da će biti nekakav problem, pa neka bude problem. Bit će problem i sa takozvanim bošnjačkim jezikom”, kazao je Ahmetović. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić upozorio je Ahmetovića da izlazi iz suštine dnevnog reda te da će mu oduzeti pravo riječi.

Na Bosićevo upozorenje Ahmetović je oštro reagovao ističući da je suština to što se u entitetu Republika Srpska pojavilo više Bošnjaka “nego što se planiralo” na što je Bosić reagovao oduzimanjem riječi.

“Oduzeli ste mi riječ, ali mi niste oduzeli život”, poručio je Ahmetović predsjedavajućem Zastupničkog doma.