Magarca za gradonačelnika!

- in Vijesti
1629

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine, nakon čega je nastupila blokada demokratskog političkog života u gradu na Naretvi. Osam godina poslije građani još uvijek ne mogu izaći na lokalne izbore i birati lokalnu vlasti.

Kao odgovor na međustranačka prepucavanja grupa Mostaraca je odgovorila na način da su za gradonačelnika predložili magarca, što su prenijeli i mnogi svjetski mediji. Politička kriza u Mostaru traje do danas, piše NAP.

U oktobru ove godine, preciznije, u nedjelju, 2. oktobra, u Bosni i Hercegovini desit će se lokalni izbori. Nas, 3-4 miliona građana Bosne i Hercegovine (ne znamo tačno, jer ne znamo tačne rezultate popisa) birat će članove lokalnih vlasti – načelnike općina, članove općinskih vijeća i skupština općina, te devet gradonačelnika.

Na izborima je prijavljeno, i ovjereno, vjerovali ili – rekordnih 107 političkih stranaka. Jedan od zanimljivijih naziva svakako je stranka Povratak otpisanih, koju su osnovali nezadovoljni članovi SNSD-a (stranka Milorada Dodika) i koja je posljednjih mjeseci top tema u Laktašima.