Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj smijenjeno više od 8.000 policajaca .

- in Vijesti
1241

Trideset turskih guvernera i više od 50 civilnih službenika visokog ranga smijenjeni su s položaja, prenosi CNN Turk.

Medij navodi da je do sada s dužnosti smijenjeno 8.777 policajaca poslije pokušaja vojnog udara u petak, 15. jula.

Šefica vanjske politike Evropske unije (EU) Federica Mogherini saopćila je danas da Turska treba poštovati demokratiju i ljudska prava.

Smjene su uslijedile nakon neuspjelog vojnog udara za koji Vlada krivi “paralelnu državu”, koju Fetulah Gulen, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izdao je naredbu da borbeni avioni “F-16” patroliraju turskim vazdušnim prostorom u cijeloj zemlji.

Komesar EU za proširenje Johannes Hahn rekao je ranije da brzo hapšenje sudija i drugih osoba nakon neuspjelog puča u Turskoj ukazuje na to da je Vlada već imala pripremljene spiskove.

U noći vojnog udara u Turskoj piloti dva borbena aviona imali su na nišanu letjelicu u kojoj je bio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turski lider vraćao se u Istanbul sa odmora nedaleko od Marmarisa nakon što je frakcija iz vojske pokrenula vojni udar.

“Najmanje dva borbena aviona F-16 letjela su u blizini Erdoganovog aviona na putu ka Istanbulu. Nanišanili su Erdoganov avion i još dvij letjelice koje su bile u njegovoj pratnji. Zašto nisu pucali, i dalje je nepoznanica”, rekao je neimenovani vojni zvaničnik agenciji Reuters.

Drugi višerangirani turski zvaničnik potvrdio je Reutersu da je Erdoganov poslovni avion naišao na borbene letjelice kojim su upravljali piloti povezani sa vojnim udarom, ali je ipak bezbjedno stigao u Istanbul.

Treći višerangirani zvaničnik, također je izjavio da je predsjednikov avion imao probleme u vazduhu, ali nije objavio druge detalje.

Erdogan je ranije izjavio da su od početka udara zavjerenici pokušavali da ga napadnu u Marmarisu i da su gađali lokacije na kojima je boravio. Prema riječima zvaničnika, Erdogan je izbjegao smrt za nekoliko minuta.

Turska medijska kuća CNN Turk navodi da je oko 25 vojnika pomoću konopaca iskočilo iz helikoptera na krov hotela u Marmarisu i da su odmah otvorili vatru, nastojeći da uhvate Erdogana, ali je on otišao samo nekoliko minuta ranije.

Od početka vojnog udara u Turskoj više od 290 ljudi je poginulo u nasilju, od čega su 104 zavjerenici, a ostali su uglavnom civili i pripadnici policije.