Amel Tuka predvodi najbrojniji bh olimpijski tim ikada.

- in Sport, Vijesti
3097

U zgradi Olimpijskog komiteta BiH predstavljen je bh. olimpijski tim za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Ukupno 18 predstavnika BiH izaći će na tartan stazu stadiona Marakana. Zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju nosit će naš najbolji atletičar Amel Tuka.

Najbrojniji tim do sada čine atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucija Kimani, teniseri Damir Đumhur i Mirza Bašić, plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, džudistkinja Larisa Cerić i streljačica Tatjana Đekanović.

Uz sportiste u Rio će putovati i njihovi treneri, a olimpijsku delegaciju činit će 24 osobe. Bh. delegacija na put kreće 31. jula iz Zagreba.

Ljetne Olimpijske igre u Rio de Janeiru počinju za manje od dvije sedmice, a organizatori su još uvijek u velikim problemima. Posljednja priča vezana je za Olimpijsko selo u Riju, koje bi trebalo biti dom za oko 10.000 sportista koji će učestvovati na najvažnijoj sportskoj manifestaciji ove godine. Kako navode inostrani mediji, čak 19 od 31 građevina koje služe za smještaj sportista su neuslovne, što za takmičare predstavlja golem problem, a za organizatore pravu bruku. Navodno, neki timovi koji se već nalaze u Olimpijskom selu su šokirani lošim uslovima. Najveći problem predstavlja curenje vode, ali i plina, a u zgradi holandske ekipe je čak izbio i požar. No organizatori su ipak optimistični i kažu da će riješiti sve probleme do početka Olimpijskih igara.

Brazilski grad Rio de Janeiro će u period od 5. do 21. augusta biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara, a procjene su da će ta najveća sportska smotra ove godine koštati blizu 12 milijardi dolara.

Još jedan skandal

Izvšni odbor Međunarodnog olimpijskog komitet (MOK) donio je odluku da neće suspendovati sve ruske sportiste s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru zbog državnog dopinga. MOK je odlučio da će odluku o suspenziji prepustiti pojedinačnim sportskim federacijama da oni odluče hoće li će ruskim sportistima dozvoliti učešće u Riju. Svjetska anti-doping agencija saopštila je da je Ministarstvo sporta Rusije umiješano u doping sportista te zemlje. Profesor Ričard Meklaren, koji je bio na čelu dvomjesečne istrage, saopštio je da je moskovska anti-doping laboratorija radila na zaštiti dopingovanih ruskih sportista, po direktivi državnih organa.