Novi zakon: mnogo veće kazne za prekršaje u saobraćaju!

- in Vijesti
2249

Stotinu do tri stotine maraka kazne vozače očekuje ako budu pričali na telefon tokom vožnje. Ista kazna je ako nemaju pojas za volanom. 400 do 1.000 maraka morat će da plate ako na prvom sjedištu budu vozili dijete mlađe od 12 godina.

Svi koji budu vozili više od 30 kilometara na sat preko dozvoljenog platiz će istu kaznu. To su samo neke od izmjena zakona o bezbjednosti saobraćaja koji je u bh. Parlamentu prošao prvo čitanje, javlja ATV.

Vozači će morati da zaborave na pravljenje prekomjerne buke i škripe kod naglog povećanja brzine. Četrdeset maraka vozači će platiti ako na mjestu suvozača budu imali pijanu osobu.

Pješaci koji prelaze ulicu sa slušalicama u ušima platit će istu kaznu, a isto je i sa korištenjem mobilnih telefona. Motoristi uhvaćeni bez kaciga platit će deset maraka više.

“Nismo ponovo zakonski dobili odredbu kako naplatiti kazne, jer znamo da samo u Republici Srpskoj imamo lice koje je dužno 23 hiljade maraka za kazne”, kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja.

Dok se neko od parlamentaraca ne sjeti i te stavke – u prijedlogu novog zakona uvedene su i nove kazne za bicikliste. Noću ne smiju na ulicu bez svjetlosnog prsluka. Kažnjivo je i ako ispuštaju upravljač iz ruku ili kad, tokom vožnje, sklone noge sa pedala.

Ako vozite bicikl ne smijete da imate slušalice u ušima. Nije dozvoljeno ni korištenje mobilnih telefona. Zakonski član će obradovati sve bicikliste jer više nemaju obavezu da nose kacigu. Analiza je pokazala kako je ova odredba negativno uticala na njih i destimulisala korištenje ovog prevoznog sredstva.

Razloga za zadovoljstvo neće imati ni vozači koji su tek položili vozački ispit i dobili dozvolu. U prve dvije godine vožnje zakonom mu je zabranjeno da bude na cesti od ponoći do pet sati ujutro. Takođe, ukoliko u roku od dvije godine sakupi četiri negativna boda, biće mu trajno oduzeta vozačka dozvola, nakon čega će ponovo morati na polaganje vozačkog ispita.

Svjetla za maglu, među vozačima popularna kao “maglenke”, moći će da se stalno koriste, jer je zaključeno kako ne ometaju druge vozače.

“Razlozi donošenja zakona zasnivaju se na potrebi prevazilaženja uočenih nedostataka u implementaciji istog, kao i potrebe preciznijeg definisianja vežećih zakonskih odredaba. Predloženim izmjenama i dopunama, za određene prekršaje propisane su oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon”, navodi se u obrazloženju prijedloga koje je Vijeće ministara BiH još u decembru prošle godine uputilo u parlamentarnu proceduru.

Stručnjaci podržavaju izmjene, ali ipak tvrde da kroz zakonske odredbe treba i preventivno djelovati.