Edin Mulahasanović, direktor FDS-a: Za partnera smo dobili jednu od najvećih svjetskih kompanija

- in Promo
1578

Vlada FBiH je putem Sarajevske berze prodala udio u Fabrici duhana Sarajevo (FDS), a krajnji kupac je British American Tobacco (BAT). BAT će uskoro ponuditi da kupi i druge dionice kako bi postao većinski vlasnik, a o cijelom procesu za Klix.ba govori generalni direktor FDS-a Edin Mulahasanović.
Iako se prodaja putem berze smatra najtransparentnijim načinom prodaje dionica, još uvijek je niz pitanja na koja javnost nije dobila potpune odgovore o prodaji FDS-a. Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da njih ne zanima previše ko je u ime BAT-a kupio dionice, naglasivši da bi dolazak kompanije kakva je BAT mogao privući i druge investitore.

Direktor FDS-a Edin Mulahasanović za Klix.ba kaže da se cjelokupno tržište, pa tako i FDS, nalaze u nezavidnoj situaciji, a dolazak BAT-a vidi kao ohrabrenje.

Vlada FBiH je definitivno prodala svoj udio u FDS-u. Kako gledate na taj cijeli proces?

U Pismu namjere koje je Vlada FBiH uputila MMF-u jedna od tačaka jeste i prodaja manjinskih udjela u pojedinim kompanijama, među kojima je i FDS. To je bila definitivna odluka Vlade FBiH i proces je bio neminovan. Ja kao direktor FDS-a i moje kolege iz menadžmenta, kroz taj proces imali smo dva ključna zahtjeva: jedan je da taj proces bude transparentan, a drugi je bio da nam partner bude neka od renomiranih svjetskih kompanija iz naše branše. Po završetku procesa oba ta zahtjeva ili želje su ispunjene – prodaja je izvršena preko berze, što je vrlo transparentno, a dobili smo i jednu od najvećih kompanija iz naše branše kao partnera.

Znate li vi kao generalni direktor FDS-a ko je vlasnik CID Adriatic Investments GmbH koji je obavio kupovinu?