Ministarstvo prometa i komunikacija BiH pripremilo izmjene

- in Vijesti
7679

Izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja BiH, predlagača Ministarstva prometa i komunikacija BiH, a koji je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvojen u prvom čitanju i o kojem je nedavno obavljena javna rasprava, osim brojnih pooštrenih kaznenih odredbi za nesavjesne vozače omogućit će i uvođenje novine koja bi trebala biti od opće koristi za zdravlje svih stanovnika i okoliš BiH.

Ista cijena

Kako je potvrdio Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH i vrsni stručnjak iz oblasti saobraćaja, konačnim usvajanjem izmjena ovog zakona bit će stvorene pretpostavke da ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko donese pravilnik o tehničkim pregledima i registraciji.

Plan je, pojašnjava Pejić, da se uvedu više cijene registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoliša i ekološki neprihvatljiva. U ovom trenutku on nije mogao kazati kolika će biti razlika u cijeni registracije za vozila koja više ili manje zagađuju okoliš, ali je rekao da će zasigurno biti takva da će stimulirati građane da se odlučuju za kupovinu automobila koji su ekološki prihvatljivi.

– Na taj način želimo poslati poruku da se ne isplati voziti automobil koji zagađuje okoliš. Jer, ima ljudi koji se između dva automobila iste cijene odlučuju za onaj koji je veći zagađivač. Na ovaj način stimulirat ćemo ljude da se odluče za one automobile koji ne zagađuju okoliš i imaju eko-normu šest – kaže Pejić.

Konačnim usvajanjem novog zakona brzina do 30 kilometara na sat veća od dozvoljene bit će kažnjavana sa 100 do 300 KM, a za prekoračenje iznad 30 kilometara na sat kazne će biti od 400 do 1.000 KM.
Više kazne

U ovom novčanom rasponu plaćat će se kazna i za odbijanje alkotesta, kao i za utvrđeni stepen alkoholiziranosti iznad 1,5 grama alkohola u krvi.

Zakonskim izmjenama predviđaju se i više kazne za vozače koji koriste mobilni telefon tokom vožnje, kao i za nekorištenje sigurnosnog pojasa. Kazne za ove prekršaje iznosit će od 100 do 300 KM. Ako pješaci budu na pješačkom prijelazu razgovarali mobitelom, bit će kažnjeni sa 40 KM, jer se novim zakonom to tretira kao saobraćajni prekršaj.

Novina koja podrazumijeva usklađivanje bh. zakonodavstva s evropskim jeste i ta da će vozačima u prve dvije godine od stjecanja vozačke dozvole biti zabranjeno upravljanje motornim vozilom od ponoći do pet sati.

Istoj kategoriji vozača, ako su u roku od dvije godine sakupili četiri kaznena boda, bit će oduzeta i poništena vozačka dozvola. Vozačima koji budu stvarali buku poput škripe guma ili na neki drugi način bit će naplaćivana kazna u iznosu od 40 KM.

Prevencija, korekcija, represija

Pejić ističe da se na predložene izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja u BiH čekalo tri godine i da je Ministarstvo prometa i komunikacija dolaskom Ismira Juska konačno dočekalo ministra koji je spreman mijenjati stvari nabolje. On ističe i da je evidentno da je u BiH potrebno preispitati ili mijenjati kompletan sistem u oblasti saobraćaja.

– U ovoj oblasti veoma su važne prevencija, represija i korekcija. Vidimo da je prevencija zakazala i možemo je primjenjivati na budućim slučajevima. Toliko su duboke posljedice da korekcija ne vrijedi i ostaje nam isključivo represija – naglašava Pejić komentirajući situaciju u saobraćaju u BiH.