Vrijeme je za zimske gume!

- in Magazin
2329

Još je malo vremena ostalo do zakonskog roka za postavljanje zimskih guma na automobile tačnije do 15. novembra. Snijeg je već zabijelio naše vrhove a u kombinaciji sa hladnijim vremenom to može značiti samo jedno – zimske gume.

Kako izabrati zimske gume, na šta morate obratiti pažnju, ovaj put u radio semaforu radija Studio D.

Mnogi će i dalje tvrditi kako bez problema mogu s ljetnim gumama preživjeti zimu. Međutim, ako vas već nije brige za zakon (a zakonski rok za stavljanje zimskih guma je 15.11.), trebalo bi vas biti za vašu sigurnost. Zimske gume smanjuju zaustavni put i proklizavanje tokom zimskih uvjeta na cesti.

Pri brzini od 60 kilometara na sat, automobil s ljetnim gumama ima zaustavni put od 55 metara, dok zimske gume taj put skraćuju na 44 metra.

Zimske gume najbolje funkcioniraju na temperaturama ispod 7°C, dok se na višim temperaturama brže troše zbog svog mekšeg sastava.

Ako imate zimske gume od ranije, povedite računa da minimalna dubina profila propisana zakonom, mora biti 4 mm. Nove gume dolaze s profilom od 8 mm.

Ako kupujete nove zimske gume, one se označavaju sa slovima MS ili M+S te uz njih imaju snježnu pahulju. Na taj ste način sigurni kako ste izabrali pravu gumu.

Testiranje koje je proveo njemački ADAC, najveći europski autoklub, kaže kako su za profil 185/65 R15 koje su najčešće kod manjih osobnih vozila, najbolje Goodyear UltraGrip 9 i Michelin Alpin A4, ali one su zapravo i one sa najvećom cijenom u odnosu na konkurenciju.

Mišljenja smo da ukoliko ne prelazite puno kilometara i ne vozite autocestom, dobar izbor mogu biti i one malo jefinije gume. Kako biste imali prave informacije preporučujemo vam adrese naših partnera koji su za ovu sezonu obezbijedili bogat izbor zimskih guma pa vam savjetujemo da posjetite “Gumu M” na Šićkom Brodu ili njihovu stranicu cijenaguma.ba, zatim tu je i “PGL Lukavac”, pored magistrale Tuzla – Lukavac. Preporučujemo i autodijelove Mirado u Srebreniku, Gradačcu, Gračanici i u Tuzli.

Podijeli sa ljubavlju