Poslovna zona Gračanica raste

- in Vijesti
1228

Na području Tuzlanskog kantona postoji osamnaest poslovnih zona. Po svom poslovanju i obimu korištenja prostora Poslovna zona Gračanica prednjači u svemu. Najveću pažnju oko ove poslovne zone, privukla je vijest da baš u njoj devet bh. fabrika gradi svoje nove proizvodne pogone.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanice, Sead Jahić za Akta.ba kazao je kako je broj od prvobitnih devet sada mnogo veći jer su neke kompanije već započele gradnju a neke se tek pripremaju i prolaze kroz određene procedure kako bi realizirali svoje planove.

“Mi smo u februaru reducirali taj broj pa smo rekli da se gradi devet novih farika, međutim vrlo grubim prebrojavanjem utvrdili smo da ih ima dvostruko više. Nove fabrike uglavnom grade postojeće kompanije na novim lokacijama kako bi unaprijedili poslovnu tehnologiju i podigli kapacitete, a tako i povećali svoju proizvodnju”, kazao je Jahić.

Najveći problem koji investitori navode, a odnosi se na brzinu izgradnje njihovh objekata, jeste sporost u dobijanju neophodnih dozvola a sve zbog prekomplikovanog uređenja države.”U općinskoj administraciji na dozvole kao što su urbanistička, građevinska i dozvola za priključenje električne energije čeka se i do dvije godine, što privrednicima u velikoj mjeri otežava poslovanje”, kazao je Jahić.