Maloljetnička trudnoća – poraz zajednice?

- in Vijesti
1227

Sex je još uvijek tabu tema u našem društvu, a nedostatak predmeta o seksualnom obrazovanju u školama, te manjak razgovora o tome unutar porodice, dovelo je do toga da se mladi nemaju gdje informisati o sekusalnom i reproduktivnom zdravlju, o spolno prenosivim bolestima, te o rizicima koji postoje prilikom stupanja u seksualne odnose. Jedan od tih rizika jeste i neželjena maloljetnička trudnoća, koja je sve veći problem našeg društva, a podaci koji pokazuju da sve više adolescenata stupa u seksualne odnose sa 14 godina, su poražavajući.

Tim povodom, članice Udruženja “Nova ženska inicijativa” na jučerašnjoj press konferenciji predstavile su aktivnosti udruženja u narednom periodu. “Maloljetnička trudnoća – poraz zajednice” naziv je kampanje koju provodi Udruženje “Nova ženska inicijativa” u saradnji sa Fondacijom za osnaživanje žena BiH, a 15.aprila će biti održana ulična kampanja sa simboličnim nazivom “Prerano je!” koja ima za cilj da podigne svijest o maloljetničkim trudnoćama. Ovime je samo započeta tema maloljetničke trudnoće, a da bi se taj problem smanjio potrebno je dugo raditi na edukaciji i osvješćivanju mladih osoba, a također je potrebno o takvim temama govoriti javno i o njima diskutovati.

Također, 8.aprila bit će održan i trening o pravima žena u saradnji sa Fondacijom Cure iz Sarajeva, a trening je namijenjen članicama udruženja, njihovim volonterkama, kao i korisnicama usluga udruženja.

“15. aprila na Trgu Slobode bit će organizovana ulična kampanja, gdje će volonteri iz Asocijacije srednjoškolaca dijeliti propagandne letke na kojima su podaci o maloljetničkim trudnoćama, kao i upute šta mi kao zajednica trebamo uraditi da bismo spriječili da uopšte dođe do tih maloljetničkih trudnoća. Ove letke će podijeliti i po srednjim, ali i osnovnim školama, jer prema podacima do kojih smo došli u pripremi kampanje, adloescenti stupaju seksualne odnose sa 14 godina.” navodi Amela Hajvaz, predsjednica Udruženja “Nova ženska inicijativa”. Sa ovim kampanjama samo je načet problem koji je ogroman, jer su maloljetničke trudnoće u velikom porastu. Iz ovog udruženja poručuju da imaju u planu da održe i provedu kampanje i u ostalih 13 opština Tuzlanskog kantona.

19. aprila bit će održan i Okrugli sto, u kojem će učestvovati minister zdravstva TK, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, ginekolog, kao i glavna medicinska sestra na Odjelu ginekologije Doma zdravlja Tuzla. Sa okruglog stola bit će upućene dvije inicijative – za otvaranje savjetovališta za adolescente pri Domu zdravlja Tuzla, te barem fakultativno uvođenje predmeta “Seksualni odgoj” u nastavu.

“Majčin dan” u Tuzli

Na jučerašnjoj press konferenciji najvljene su i aktivnosti povodom obilježavanja Majčinog dana. To je trodnevna kampanja koja se obilježava u drugoj sedmici mjeseca maja, a Nova ženska inicijativa je prva u Bosni i Hercegovini koja je počela sa ovim obilježavanjem. “Prvi dan ćemo da predamo dvije uređene sobe na pedijatriji kliničkog centra u Tuzli majkama na uslugu da mogu biti sa svojim bebama na miru da ih doje. Zatim imamo u petak, 12.maja Okrugli sto i tada će biti izbor najboljih literarnih radova na temu Majka. U sklopu majčinog dana želimo da obilježimo naš bazaar na mostu s kipovima, gdje ujedno želimo da aktualiziramo priču o mostu s kipovima.” navodi Alisa Salković, predsjednica UO Udruženja “Nova ženska inicijativa”.

Iz udruženja poručuju da žele da ovo obilježavanje pređe u tradiciju, jer imaju dobre reakcije na održavanje takvog dana u Bosni i Hercegovini. Povodom obilježavanja Majčinog dana, svi zainteresovani za učešće na konkursu za najbolji literarni rad na temu Majka, mogu se prijaviti za učešće, a detalje konkursa mogu pogledati na sljedećem linku:

POVODOM OBILJEŽAVANJA MAJČINOG DANA

Rok za slanje radova je 20. 04. 2017 na e-mail adresu nova.zenska.inicijativa@gmail.com

Azra Mehmedović dipl.žurn.

Podijeli sa ljubavlju