Ambasadori Srebrenika oduševili u Linzu (Austrija)

- in Vijesti
1961

Članovi ansambla ”ZEFIR” iz Srebrenika boravili su 22. aprila 2017. godine u austrijskom gradu Linzu. U okviru manifestacije ”Kinder Fruhlingsfest” ansambl ”ZEFIR” je održao koncert i predstavio se bošnjačkoj dijaspori u Austriji sa krasnim izvedbama tradicionalnih sevdalinki i ilahija.

Kako bi upoznali ljepote ovog austrijskog grada i kulturne znamenitosti, članovi našeg udruženja prošetali su Linzom prije koncerta i u ugodnoj atmosferi u dvorani Volkshaus Bindermichl izveli tonsku probu, a nakon toga i koncert koji je oduševio ljubitelje ilahija i sevdalinki u ovom gradu. Sala od 500 sjedišta bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Publika je bila oduševljena prekrasnim izvedbama sevdalinki i ilahija koje su posebno pripremljene za ovaj koncert.

Fantastične izvedbe Zefirovih solista publiku su ostavljale bez daha, pa mnogi nisu mogli sakriti emocije i suze. Tokom cijelog koncerta dvoranom su se čule ovacije i gromoglasni aplauzi poslije svake izvedbe ilahija i sevdalinki našeg dobro upjevanog hora i fantastičnih solista, a sve to uz pratnju našeg orkestra i pod dirigentskom palicom našeg profesora muzike, Jasmina Brašnjića, ujedno i predsjednika udruženja mladih ansambl ”ZEFIR”.

Profesor Brašnjić se pred sami kraj koncerta obratio publici i zahvalio na pozivu domaćinu i tom prilikom je uručio prigodan poklon, simbol grada Srebrenika, gospodinu Sabahudinu Mujeviću, predsjedniku udruženja Bošnjaka (Verein der Bosniaken Nur) koje je ujedno i organizator manifestacije i na čiji su se poziv za učešće rado odazvali. “Iako možda na različit način, udruženja ”ZEFIR” i Verein der Bosniaken ”Nur” imaju zajedničku crtu a to je očuvanje bosanske tradicije i promovisanje njene kulturne baštine, u čemu vidimo i poseban značaj učestvovanja na ovoj manifestaciji” rekao je tom prilikom profesor Brašnjić.

Treba istaći da pored navedenog, udruženje Bošnjaka iz ovog austrijskog grada, koje djeluje jos od 1994 godine, osim vjerskih, humanitarnih, kulturnih i sportskih aktivnosti je i mjesto za interkulturalne susrete što predstavlja važan doprinos integraciji Bošnjaka u austrijskom društvu.

“Nama kao udruženju je bila izuzetna čast upoznati se sa radom ovakvog udruženja te predstaviti rad našeg ansambla, jer smatramo veoma bitnim promovisanje naše bošnjačke tradicije i kulturnih vrijednosti što široj javnosti. Nadamo se da smo svojim učešćem doprinijeli tome te da ćemo nastaviti njegovati prijateljstvo sklopljeno sa udruženjem Bošnjaka u gradu Linzu. Svako gostovanje i putovanje, kao i ovo u Linzu, obogati nas za još jedno životno iskustvo, približi nas jedne drugima, napuni baterije za dalji rad, probudi želju i volju da budemo još bolji, napredniji i odlučniji u našem daljem radu. Učestvovanjem na manifestaciji ”Kinder Frughlingsfest” u Linzu naša Zefir porodica upisala je u svoju knjigu utisaka jos jedno nezaboravno iskustvo” rekli su nam po povratku iz Austrije Tarik Moranjkić i Almasa Salihović iz Zefir PR tima.

Podijeli sa ljubavlju