25. maj – Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu

- in Vijesti
1008

Vlada Tuzlanskog kantona je prošle godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje našeg kantona. S tim u vezi, na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuti će zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija su zamoljeni da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.

Iz Gradske uprave  grada Tuzla je saopćeno da će se 25. maj u Tuzli obilježiti na komemorativan način. Podsjećamo, iako je inicijativa za proglašenje 25. maja Danom žalosti u FBIH pokrenuta ranije, još uvijek se Vlada FBIH o istoj nije izjasnila.

Kobnog dana je od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske ubijena 71 mlada osoba, a ranjeno 120. Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine, a najmlađa žrtva je imala svega tri godine.

Za ovaj ratni zločin pravosnažno je sa samo 25 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe Ozren i general Vojske Srpske Republike.

On je zapovijedao svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapije u središtu Tuzle.

Za ostalim krivcima se još uvijek traga.

Radio Studio D će na ovaj datum svoj program prilagoditi danu žalosti.

Prilog TV1:

Podijeli sa ljubavlju