Meho Bešić pritvoren zbog izazivanja opće opasnosti i nasilničkog ponašanja

- in Vijesti
2208

Na osnovu prijedloga Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Općinski sud u Gradačcu odredio je jednomjesečni pritvor 46-godišnjem Mehi Bešiću iz mjesta Falešići kod Srebrenika. Ovu informaciju je potvrdio glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović.

Bešiću je određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je počinio dva krivična djela, odnosno izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje, te zbog bojazni da bi boravkom na slobodi isto mogao i ponoviti.

Bešić je protekle subote, sedam dana nakon vatrenog obračuna u Falešićima kod Srebrenika uhapšen i predat u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK).

Podsjećamo, prilikom upotrebe vatrenog oružja Bešić je zadobio povrede ruke i noge, a nemili događaj se odvio kada je 38-godišnji Samir Suljanović pucao u smjeru Bešića.

Suljanović je uhapšen te mu je određen jednomjesečni pritvor zbog pokušaja ubistva, a nakon toga su uslijedile oprečne priče Suljanovića i Bešića vezano za događaje koji su prethodili pucnjavi.

Naime, Bešić je kazao da ga je nakon pucnjave Suljanović brutalno pretukao, dok je pak Suljanović tvrdio da Bešić već duži vremenski period uznemirava njega i njegovu porodicu.

Zbog svega toga zatraženo je i privođenje Bešića koji je predat u nadležnost Tužilaštva TK, a nakon saslušanja određena mu je mjera jednomjesečnog pritvora.

Arnautović je kazao da je Bešić osumnjičen za krivično djelo izazivanja opće opasnosti u sticaju s nasilničkim ponašanjem.

“Prva radnja je da je Bešić u noći sa 31. augusta na 1. septembar (oko ponoći, op.a.) u Falešićima, u komšiluku, izazvao požar zapalivši nisko rastinje između njegove i kuće njegovog amidže Senada Suljanovića. Druga radnja se odnosi na to da je odmah ujutro oko šest sati, krećući se kroz Falešiće nožem prijetio jednom čovjeku koji je pobjegao, nakon čega je prolazeći pored njegove kuće na garažu bacio bocu s benzinom te je izazvao novi požar”, pojasnio je Arnautović.

Inače, Meho Bešić je otac bh. nogometnog reprezentativca Muhameda Bešića.

Otac našeg reprezentativca iz redova engleskog Evertona, za Avaz.ba je dao ispovijest prenijevši ovom pretalu šta se sve dešavalo te kako je došlo do svađe, a kasnije i njegovog ranjavanja. – Bio je Šehidski turnir u Falešićima. Na ovaj turnir je trebao doći i Muhamed, ali je u zadnji trenutak odgodio posjetu, jer je imao važnu utakmicu protiv Čelzija (Chelsea, op. a.). Kada smo se vidjeli u Splitu, dao mi je 500 funti i rekao da počastim djecu sa sokovima i ćevapima. Bio je ljut što ga selektor Mehmed Baždarević nije pozvao za mečeve sa Kiprom i Gibraltarom, dodavši da “on uvijek poturi leđa kada treba, a da pozive dobivaju slabiji igrači od njega” – priča Meho Bešić. Meho zatim kaže da su djeca prije početka turnira naložila vatru da ispeku ćevape, a da su Suljanovići počeli galamiti na njih. “Suljanovići su na mene pucali zbog ljubomore”, poručio je Meho.

Na Bešića je u dvorištu porodične kuće pucao komšija Samir Suljanović, a detalje sukoba prepričao je za faktor.ba Suad Suljanović, rođak Samira Suljanovića, koji je na početku razgovora istakao da je porodica Suljanović već pet godina žrtva divljanja Mehe Bešića.

– Teško mi je sada opisati kroz šta je sve prošla porodica Suljanović u ovih pet godina. Najbolja riječ je horor. Svako malo Meho Bešić na različite načine naš život čini nemogućim. Tako često pred našu avliju ili unutar kuće dovede svog velikog psa, pali vatru, popne se na našu ogradu i mokri, psuje nam mrtve, prijeti na različite načine. Jednostavno, ovo više nije moglo nama pod kožu i samo je bilo pitanje vremena kada će se ovo desiti – kaže za Faktor Suad Suljanović (52), koji u naselju Falešići kod Srebrenika živi sa braćom Senadom i Mirhadom.

(Klix.ba, Avaz.ba, Faktor.ba)