OPREZ – Cyber lopovi u akciji: Kako bi vam uručili vrijednu nagradu, traže da pošaljete povjerljive podatke

- in Vijesti
1285

U proteklom periodu na Facebooku se pojavilo nekoliko lažnih profila koji asociraju na fan page najvećeg domaćeg trgovačkog lanca Bingo. Tvorci ovih profila koriste fotografije ove kompanije koje su javno dostupne, međutim razlika u odnosu na oficijelni profil je očigledna, jer u samom nazivu imaju više slova „O“ ( Bingoo, Bingooo).

Putem ovih profila plasirana je i lažna nagradna igra, u sklopu koje se za učešće traže lični podaci te fotografije bankovnih kartica, lične karte isl. Iz Binga upozoravaju da ne stoje iza ovoga te apeluju na oprez kako kupci ne bi završili kao žrtva cyber kriminalaca.

“Molimo naše sugrađane da obrate pažnju na razlike između lažnih i našeg oficijelnog Facebook profila. Napominjemo da je jedini naš Facebook profil https://www.facebook.com/bingotuzla/ i da sve naše nagradne igre i druge aktivnosti objavljujemo samo na njemu i našoj oficijelnoj stranici www.bingotuzla.ba,” rekli su iz uprave Binga.

“Također napominjemo da mi prilikom darivanja na Facebooku ne tržimo podatke niti fotografije ličnih dokumenata. Putem naših kanala komunikacije smo u više navrata objavljivali ovo upozorenje. Ograđujemo se od bilo kakve odgovornosti vezane za nagradne igre na pomenutim lažnim profilima,” poručuju iz Binga i apeluju na svoje kupce da ne nasijedaju na ovakve pokušaje prevare.

Podijeli sa ljubavlju