MOJA KOSA, TVOJA KOSA: Perike neraskidiva veza na relaciji Banja Luka – Sarajevo. Prikupljene 143 kose.

- in Vijesti
1674

Udruženje Srce za djecu nastavlja i dalje sa svojim kampanjama sakupljanja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka, ali i za djecu koja su izgubila kosu uticajem drugih faktora. Ovaj put domaćin je bila Banja Luka.

“Banja Luka je jedan od gradova čiji stanovnici nam šalju svoju kosu, a upravo tamo smo u proteklom periodu usrećili dvije djevojčice koje su dobile svoje perike. Sigurno ste svi čuli za hrabru djevojčicu Mašu o kojoj smo pričali koja se sa velikim osmijehom bori poput najvećeg heroja sa strašnim neprijateljem” saopšteno je iz udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

“Zahvaljujući Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ iz Banja Luke uspjeli smo doći do djece kojima je podrška u obliku perike zaista potrebna. Zahvaljujući Maši i njenim roditeljima pokazali smo svijetu da kada je bolest u pitanju ne postoje nikakve razlike, da nam potrebe u toj velikoj nevolji postaju iste”, rekla nam je Atifa Buldić-Bešić, koordinatorica Udruženja.

“Iz cijele ove priče rodila se ideja koja je uspješno sprovedena u djelo te smo u Banja Luci održali javnu akciju šišanja i doniranja kose. Građani Banja Luke i okolice su nas toplo dočekali i poklonili nam jedan dio sebe koji nikada nećemo zaboraviti, poklonili su svoju kosu koju ćemo uplesti u perike koje ćemo praviti u budućnosti. O uspjehu ove akcije nećemo ni pričati, dovoljno je reći da smo prikupili 143 kosa”, nastavlja Atifa.

„Starije djevojčice kao što je Maša su svjesne tog problema koji dolazi nakon terapija koje primaju i najosjetljiviji je to dio dječije populacije. Tako da je to za njih, a samim tim i za nas roditelje, itekako važno. Pošto se Maša sa tim dobro nosila sve ovo vrijeme ja sam u nekom trenutku pomišljala da njoj perika sad neće nešto previše značiti, ali sad kad sam vidjela koliko je ona bila srećna kad je dobila periku onda sam vidjela da baš i nisam bila toliko u pravu“, rekla je Mašina majka.

Akciju u Banja Luci i projekat „Moja kosa tvoja kosa“ podržao je i glumac Enis Bešlagić, koji je lično prisustvovao akciji i na veliku radost prisutnih dao svoju podršku. Kao i uvijek s Enisom je bilo veselo i mnogo osmijeha je izmamio na lica djece.

U narednom periodu je planirano još javnih akcija šišanja i doniranja kose i u drugim gradovima BiH o kojima će javnost na vrijeme biti upoznata.

Važno je ponoviti da Udruženje perike djeci daje potpuno besplatno te na taj način im vraća samopouzdanje, smanjuje traumu pri gubitku kose na minimum, a što je najvažnije vraća im ono najbitnije što su izgubili – osmijeh.

Prijatelj akcije – Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ Banja Luka

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske.