Poznati zvanični rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini

- in BiH, Politika, Vijesti
1013

Centralna izborna komisija održala je danas sjednicu na kojoj su zvanično potvrđeni rezultati Općih izbora u Bosni i Hercegovini.  Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je kako su potvrđeni mandati svima osim za po jednog poslanika za Parlament FBiH i Narodnu skupštinu RS. Ove mandate dodijelit će naknadno dopunskom odlukom.

Petrić je istakao da je nakon utvrđenih preliminarnih izbornih rezultata podnešeno veliki broj zahtjeva za ponovno brojanje glasova za veliki broj mjesta, ali veliki broj njih je odbijeno kao neosnovano.

“Trebali smo brojati do sudnjeg dana, ali smo iskombinovali u 94 predmeta i prebrojali. Bilo je dosta neovlaštenih i proizvoljnih zahtjeva. CIK je sve zahtjeve za poništavanje izbora odbacio. Bilo je 17 žalbi na naše odluke i sve je odluke Sud BiH potvrdio. CIK je dao nalog da se za blizu 100 biračkih mjesta izvrši ponovno brojanje u centrali i u 1.000 općinskih biračkih mjesta. Nije bilo značajnijih promjena u rezultatima osim tamo gdje su stvarno bili bliski kandidati. Tu je bilo manipulacija koje su bile najčešće među kandidatima u okviru iste političke stranke, a radili su to preko biračkih odbora”, kazao je Petrić.

Kada je riječ o problemima u vezi s glasanjem putem pošte, kazao je kako je CIK anulirao sve probleme i da su svi ostvarili svoje biračko pravo.

“Dva dana pred izbore došlo je do pokušaja sabotiranja izbora povlačenjem jednog dijela članova biračkih odbora, ali smo uspjeli velikim naporima premostiti tu situaciju i održati izbore. Ovaj izborni ciklus pratilo je 6.207 posmatrača, od čega je 689 međunarodnih, 5.384 iz nevladinih udruženja i 134 iz političkih stranaka. Imali smo 58.080 posmatrača u općinskim komisijama od kojih nismo imali veliku korist, jer nisu dali obrazložene prijave da bi ih mogli procesuirati”, istakao je.

Petrić je također kazao da je ovo svečani trenutak za sve članove CIK-a, kao i za novoizabrane članove koji su osvojili svoje političke mandate, ali da sve to narušava organizovani linč koji provode neki ljudi.

“Svaki dan dobijamo ozbiljne prijetnje da će svašta biti s nama i drugima kada donesemo nešto što njima ne odgovara. CIK to smatra pokušajem prijetnji i utjecajem na nezavisnost, ali kao i do sada, to će ostati samo pokušaj”, zaključio je Petrić.