Udruženje BH novinari podržali proteste kolega zbog slučaja Kovačević

- in BiH, Izdvojeno, Vijesti
743

Udruženje BH novinari dalo je danas podršku svojim kolegama koji su se okupili u Banjoj Luci te na taj način dali podršku novinaru BN televizije, koji je 26 augusta bio žrtva brutalnog napada ispred svoje zgrade u Banjoj Luci.

Iz Udruženja su u pismu podrške banjalučkim kolegama kazali da smatraju nedopustivim to što ni dva mjeseca nakon napada na kolegu Kovačevića koji se dogodio nakon što je Kovačević obavio svoj radni zadatak te poslao prilog sa protesta “Pravda za Davida” slučaj još nije riješen.

Iz Društva novinara su ukazali da nerješavanje ovog, jednog u nizu slučajeva napada na novinare u BiH ne samo da još jednom dovodi u pitanje kredibilitet institucija za provođenje zakona u Republici Srpskoj i BiH u cjelini, već izaziva opravdanju sumnju da li ove institucije zaista žele riješiti slučaj koji se zbog svoje brutalnosti može okarakterizirati i kao pokušaj ubistva.

Podsjećaju da je Društvo novinara upravo podržalo globalnu akciju Međunarodne federacije novinara (IFJ) za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara. Kampanja ima za cilj da vlade postanu odgovorne za evidenciju u borbi protiv nekažnjivosti i da osude sva krivična djela nad novinarima koja ostaju nekažnjena.

U Banjoj Luci danas je održano protestno okupljanje novinara, jer su prošla dva mjeseca, a još nije otkriven motiv i nalogodavci napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Podsjećamo, Vladimir Kovačević je fizički napadnut u Banjoj Luci 26. augusta. Pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje.

Iz policije RS-a su ranije saopćili da će biti raspisana potjernica za N.D. (27) iz Kneževa zbog sumnje da je zajedno sa M.Č (31) učestvovao u pokušaju ubistva Kovačevića.