Halil Sarajlić iz Srebrenika najstariji stanovnik Tuzlanskog kantona

- in Kanton, Zanimljivosti
2215

Halil Sarajlić iz Srebrenika najstariji je stanovnik Tuzlanskog kantona, a vjerovatno i šire. Ima 106 godina, a za sebe kaže da se osjeća kao da mu je 40, samo što više nema ˝mladalačke sigurnosti˝ dok se kreće i plaši se da ne padne.

Halil Sarajlić iz Srebrenika najstariji je stanovnik Tuzlanskog kantona, a vjerovatno i šire. Ima 106 godina, a za sebe kaže da se osjeća kao da mu je 40, samo što više nema ˝mladalačke sigurnosti˝ dok se kreće i plaši se da ne padne.

Iako je rijedak slučaj da neko doživi njegove godine, Sarajlića zdravlje odlično služi. Vitalan i naučen na rad, do skoro je cijepao drva, a iako mu to, kaže, ni sada nije teško, sada ih uglavnom samo slaže.

U kuću, u kojoj je ugostio ekipu Anadolu Agency (AA), doselio se, priča, ˝skoro, prije 30 godina˝. Njegovo ˝skoro˝ predstavlja nečiji cijeli životni vijek, a veoma ozbiljno, opisujući mlađe od sebe, one koji su doživjeli 80-90 godina, Sarajlić kaže da su se svi ˝nešto zgrbili, pogurili, skvrčili i da jedva hodaju˝.

˝Kosio sam i radio, žeo i sve i nije mi bilo teško. A kako će mi sada biti teško, u hladu, ovakva hrana, ovakva postelja? Šta će biti teško? Bezbeli, i ako mi je teško, ne mogu reći. Nije svako jednak. Nekom je i teško˝, navodi Sarajlić.

Rođen je 2. marta 1914. godine, a upisan je u matičnu knjigu 12. decembra iste godine i taj se datum navodi u njegovim dokumentima.

Rodio se, priča, u Babunovićima pored Srebrenika, tačnije u zaseoku Sarajlići, kao srednje od ukupno desetero djece, od kojih danas osim njega niko nije živ.

Domaćinstvo je funkcioniralo tako što je svaki član porodice imao i izvršavao svoja zaduženja.

˝Djeca su čuvala goveda po njivama i šumama, a stariji su kopali, orali, trljali žito i vrzli pšenicu s konjima. Oguli zemlju, udari na sredini jedan koc i sveži dva konja. Onda konopac i ganjaj one konje, ganjaj, a oni tabaju i kada se konji zaustave da se malo ohlade, mi zađemo i onda protresamo pšenicu˝, opisuje Sarajlić način na koji se pšenica žela dok je bio dječak.

Nije išao u školu, a život je, prisjeća se, bio veoma težak. Roditelji i djeca bili su više gladni nego siti, a bolji ručak u ovoj 12-članoj porodici teško su mogli priuštiti i za bajram. Sada je, veli naš sagovornik, mnogo drugačije.

˝I kada nije Bajram, kada je obrok, sada je bolji nego što je bio za Bajram˝, kaže Sarajlić.

(Izvor: Fokus)

Podijeli sa ljubavlju