Šarović traži od Kosova ukidanje carina

- in BiH, Biznis, Vijesti
583

“Vijeće ministara usvojilo je dva zaključka. Prvi se odnosi na odluku kosovske strane koja je u suprotnosti sa CEFTA-om i tražimo od Kosova da ove diskriminatorske mjere odmah stavi van snage. Također, Vijeće ministara je zatražilo od Evropske komisije da se uključi u ovaj problem koji prijeti da poremeti zonu slobodne trgovine CEFTA i da od Prištine zatraži ukidanje ovih mjera”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je istakao da je komesar EU za proširenje i vanjsku politiku Johannes Hahn zatražio ukidanje kosovskih mjera. Šarović smatra da BiH nijednim ekonomskim potezom nije izazvala ovakvu reakciju Kosova i da BiH uopće nije obavještena niti konsultovana tokom donošenja odluke Prištine.

“Vidljivo je da mimo ekonomskih mjera postoje i neekonomski razlozi, a to je jasno iz kosovskog obrazloženja. BiH ne razmatra kontramjere jer želimo dati priliku kosovskoj strani i Evropskoj komisiji da slučaj riješi na drugi način”, kazao je Šarović.

On je naglasio da je kosovski potez “najteže kršenje sporazuma CEFTA u posljednjih 12 godina.

“CEFTA je sada apsolutno uzdrmana i postavlja se pitanje statusa tog sporazuma. On bi mogao doći u pitanje ako se ovo ne razriješi”, zaključio je Šarović.

Podsjetimo, Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju, kako se tvrdi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Podijeli sa ljubavlju