Radnici GIKIL-a danas najavili proteste ispred Vlade FBiH

- in BiH, Vijesti
709

Protest radnika Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), koji traže obustavu procedura čiji je konačni cilj smanjenje proizvodnje i konačno gašenje postrojenja, biće održan danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radnici su u utorak, 22. novembra, Federalnoj vladi uputili pismo sa jasnim zahtjevima, te su poručili da, ukoliko odgovor ne stigne u roku od 24 sata ili ne budu njime zadovoljni, danas, 23. novembra, krenuće autobusima pred zgradu Vlade Federacije. Kako su rekli, neće dozvoliti zatvaranje ove fabrike, te neće smanjiti proizvodni proces, što je Uprava zatražila.

Uprava ove kompanije dala je prijedlog o smanjenju obima proizvodnje na tehnološki minimum od 65 odsto, što su radnici odbili. Radnici su poručili da bi kampanjsko zatvaranje GIKIL-a izazvalo ogromnu štetu, ne samo u socijalnom, nego i ekološkom smislu. Oni su prije tri dana u krugu firme održali protestni skup, nazvan “Protest za opstojnost”, gdje su uputili oštre kritike i upozorenja vladama Tuzlanskog kantona i Federacije, ali i Upravi kompanije. “Niko od njih nije se odgovorno ponašao proteklih 15 godina.

Upozoravali smo da će se ovo desiti, ali nas nisu ozbiljno shvatali, i zato ih sve pitamo, šta su radili do sada”, poručili su radnici.

Podsjećamo, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu u toj kompaniji, a posljednji uviđaj je pokazao da GIKIL nekontrolisanim ispuštanjem štetnih materija i supstanci i dalje zagađuje okolinu. Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove posjetili su GIKIL prošle sedmice, kako bi utvrdili da li se i u kojoj mjeri sprovode odluke i mjere koje su inspekcije ranije naložile GIKIL-u, a u vezi sa zaštitom okoline.

Da bi dobio okolišnu dozvolu od Ministarstva okoliša i turizma FBiH, GIKIL bi trebalo da realizuje ukupno 47 projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad, a do sada je završeno njih 14. GIKIL-u, koji je u postupku dobijanja okolišne dozvole, prijeti zatvaranje.

(BHT)