U Klinici za dječije bolesti u Tuzli otvorena ambulanta za najmlađe pacijente oboljele od karcinoma

- in Izdvojeno, Kanton, Vijesti
636

Savremena ambulanta za onkologiju i hematologiju danas je otvorena u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. U ovoj ambulanti poseban tretman imat će pacijenti kod kojih je dijagnosticiran karcinom.

Ambulanta je otvorena zajedničkim snagama UKC-a, Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” i Grupacije “Medical park” koji su u ovaj projekat uložili 30.000 konvertibilnih maraka.

“Mi smo ranije formirali Odjeljenje za onkologiju i hematologiju u kojem borave najmlađi pacijenti i nakon toga oni više ne moraju ići u Sarajevo ili neku drugu kliniku. Sada nam je zaokružena kompletna priča u vezi djece sa malignim oboljenjima. Ovdje im se uspostavlja dijagnoza, primjenjuju lujekovi, daju hemoterapije i prate kasne komplikacije”, rekao je načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Edin Husarić.

Kako je rečeno tokom današnjeg otvorenja ambulante, na prostoru FBiH godišnje od malignih oboljenja oboli 55 djece, a od ukupnog broja jedna trećina je iz TK. Direktor Umiverzitetskog kliničkog centra u Tuzli Nešad Hotić izjavio je da je u proteklom periodu došlo do zanavljanja kadra, opreme i prostora na svim klinikama, te da je posebna pažnja posvećena najmlađim pacijentima koji sada imaju na raspolaganju deset respiratora, osam inkubatora i monitore. Ovaj projekt od velikog značaja je i za direktora Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikreta Kubata.

“Prema izgledu i prostoru koji možemo vidjeti, mališani će se sa svojim roditeljima ovdje siguro ugodno osjećati, posebno u trenucima kada moraju biti ubadani iglom i primati hemoterapije”, rekao je Kubat.

(Tuzlanski.ba)

Podijeli sa ljubavlju