Veliki dio Bosne i Hercegovine jutros je osvanuo prekriven snijegom

- in Vijesti
782

Dinamičan vikend je pred nama, barem u meteorološkom pogledu, prepun pravih zimskih obilježja i to su prognozni modeli potvrdili nakon brojnih izmjena u proteklim danima, kazao je za N1 Nedim Sladić, meteorolog. Saglasno, pred nama je prva ozbiljnija snježna epizoda ove zime jer snijega po najsvježijim inicijalizacijama prognoznih modela neće nedostajati u Bosni, a naročito se to odnosi na centralne i istočne predjele naše zemlje, kako će naša zemlja dobiti i najviše snijega u odnosu na ostale zemlje u regionu.

Za Hercegovinu, ipak, još uvijek je rano da se raduje snijegu. Krivac za prvu obilniju snježnu epizodu je, stručnim rječnikom rečeno, prostrano polje ciklone i pripadajuća fronta koja nam se iz centralne oblasti Sredozemlja, pozicionirana njenim centrom nad sjeverom Tunisa, pruža u jugozapadnom visinskom strujanju donoseći vlažan i nestabilan zrak, a pri prednjoj strani povlači topliji zrak prema našim krajevima koji Bosna neće osjetiti, ali područje južne Hercegovine i Crne Gore hoće. Istovremeno se sjevernije od nas zadržava polje istočnoeuropske anticiklone koje sa njene stražnje strane spušta osjetno hladniju zračnu masu u sjeveroistočnoj struji prema našim krajevima.

Međutim, ono što će upravo i usloviti veću količinu padavina u našoj zemlji jeste formiranje sekundarnog centra ciklone u južnom dijelu Jadrana u drugom dijelu petka koji će postepeno pojačavati intenzitet padavina krajem petka i u noći s petka na subotu, a isti će najviše zahvatiti centralne, istočne i jugoistočne djelove Bosne. Prethodno, dok se sekundarni centar ne formira, snježne padavine u petak bit će najjače u Krajini, a u subotu će biti u postepenom slabljenju kada se glavnina premješta na istok. Kako će se naša zemlja nalaziti na razgraničenju sektora, toplijeg do sjevernog dijela Hercegovine i hladnijeg u Bosni, javit će se diferencija u obliku padavina i smjeru vjetra koji će direktno definirati temperature zraka u našoj zemlji. Stoga se može desiti da u dijelovima zapadne Bosne usljed pothlađenog tla i prodora toplog zraka po visini, ali bez jačeg utjecaja južnog vjetra u prizemlju se javi mogućnost kiše koja se smrzava pri dodiru sa tlom. Sistem nestabilnosti koji uzrokuje padavine se iz Sredozemlja širi prema našim krajevima, dok uzrok pojačanja intenziteta padavina koji se prognozira u petak krajem dana i naročito u noći na subotu leži u sekundarnom formiranju polja nestabilnosti u južnom Jadranu.

Blizina njegovog djelovanja uzrokuje da se sa stražnje strane stabilnog polja zraka sa sjeveroistoka spusti hladan zrak u Bosnu sjeveroistočnim vjetrovima, a u Hercegovinu penetrira topao zrak južnim vjetrovima sa prednje strane polja nestabilnosti. Sukob dvije struje uslovit će raznolikost u padavinama diljem zemlje i smjer vjetra, kako će postojati granični uslov koji će direktno diktirati temperaturu zraka u našoj zemlji. Miješanjem dvaju zračnih masa moglo bi doći i do jačih, kraćih ali intenzivnijih pljuskova snijega u centralnoj Bosni.

Danas, 14. decembra u Bosni i Hercegovini premještanjem nestabilnog sistema sa zapada uslovit će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno padavinama. Snježne padavine, u početku jačeg, a poslije, usljed premještanje padavinske linije na istok, slabog do umjerenog intenziteta, prognoziraju se u Krajini gdje do kraja dana može pasti od 15 do 25 cm novog snijega. U ostatku Bosne padavine većinom u obliku snijega, rijetko ponegdje se može javiti tek susnježica, a na zapadu Bosne nije isključena niti kiša koja se ledi u dodiru sa tlom. Poslijepodne u Bosni glavnina padavina je u obliku snijega koji postepeno jača prema kraju dana i u noći na subotu u centralnom, istočnom, sjevernom i sjeveroistočnom dijelu zemlje kada se prognoziraju i intenzivnije padavine uz formiranje snježnog pokrivača visine 5 do 15 cm. U Hercegovini prognozira se kiša, jugo, a krajem dana i povremeno obilnije padavine.

Na planinama prognozira se nešto jači vjetar uz stvaranje snježnih vijavica i značajnijeg snježnog pokrivača većeg od 25 cm. Vjetar raznolik i ovisan od regije do regije. Uglavnom intenziteta slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni u Bosni, a u Hercegovini umjereno jugo. Dnevna temperatura od -2 do 3, na jugu od 4 do 9ºC. U subotu, 15. decembra u našoj zemlji prognozira se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno snijegom u Bosni, a kišom u Hercegovini. Padavine su slabije na sjeverozapadu i sjeveru Bosne, a obilnije u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, gdje se prognozira visina novonapadalog snijega kreće između 25 i 35 cm, lokalno do 45 cm. Na planinama uz pojačan vjetar očekuje se stvaranje snježnih vijavica te se postojeća visina snijega značajnije podebljava, ponegdje i za više od 40 cm. U noći na nedjelju, utjecaj ciklone slabi i jača sa sjeverozapada polje anticiklone, stoga se prognozira postepen prestanak padavina, najprije na sjeverozapadu i sjeveru zemlje, a u nedjelju prijepodne i u ostatku zemlje. U Hercegovini i u Krajini u noći na nedjelju prognozira se postepeno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočni i sjeverni, u Hercegovini jugo koje okreće na istočnjak i buru.

Jutarnja temperatura od -5 do 0 u Bosni, na jugu Hercegovine od 1 do 6º, a najviša dnevna od -4 do 0º u Bosni, na jugu Hercegovine od 3 do 7ºC Jačanjem anticiklone sa sjeverozapada kontinenta, u nedjelju, 16. decembra u Bosni prognozira se kratkotrajna stabilizacija vremenskih prilika. Prevladavat će sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost u Krajini, a u ostatku Bosne uslijedit će razvedravanje koje će poslijepodne usloviti barem djelomice sunčano vrijeme.

U Hercegovini tokom cijelog dana pretežno sunčano. U jutarnjim satima još vrlo malo slabog snijega može pasti u istočnim i jugoistočnim, te djelomično u centralnim krajevima Bosne. Vjetar umjeren, istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -6 do 0 u Bosni, na jugu Hercegovine do 4º, a najviša dnevna između -3 i 2º, na jugu Hercegovine do 7ºC. Nova promjena vremena i padavine vidljive su ponovo u ponedjeljak, navodi se u prognozi vremena za naredni period koju je radio Nedim Sladić, meteorolog. (N1)