Vukovi sve bliže domaćinstvima u okolini Banja Luke

- in BiH, Vijesti
1237

Kako su rekli iz Lovačkog društva “Sana” njihovi lovočuvari su na Grmeču uočili dva veća čopora vukova.

“Ovi vukovi trenuno nisu prijetnja stanovništvu, zato što je snijeg i lovni su dani bili i oni bježe s mjesta gdje se čuju pucnji. U Kruharima nisam siguran da ih ima toliko, ali u Dabaru i na Muležu ih ima”, rekao nam je Mesud Uganović sekretar Lovačkog društva “Sana”.

Napominju da ovo nije neobična situacija jer su vukovi u vrijeme zimskih dana u potrazi za hranom, pa stoga vlasnicima stoke savjetuju oprez iako su čopori još uvijek daleko.

“Prije su vukovi pravili štetu lokalnom stanovništvu. Njima nestane hrane pa se spuštaju za stadom u sela, napadaju ovce, prave štetu a ne smiju se loviti”, rekao je Uganović.

U Banja Luci problem prave i šakali. Iz Lovačkog udruženja “Zmijanje” kazali su kako su dva šakala u Priječanima kod Banje Luke već ustrijeljena.

“Osim u Priječanima njih sada ima na cijelom teritoriju Banja Luke i šire, u gradovima popud Gradiške i Srbca. U tom kraju je rijetko ja sam prvi put čuo da su se tamo pojavili, ali dio kod Banja Luke prema Manjači ima ih, klali su i ovce ljudima”, rekli su iz Lovačkog udruženja “Zmijanje”.

Pa iako su šakali pojedinom stanovništvu pravili štetu iz Udruženja su kazali kako oni za ljude nisu opasni.

“Stanovnici nisu uplašeni jer to nije životinja opasna za stanovništvo. To je divljač koja se naselila ovdje kada su bile migracije kada su se stanovnici doselili iz Hercegovine i iz Kinina, pa su sa stokom došle. Nisu šakali opasni, to je malo veće od lisice”, rekli su Udruženja.