Projekat “Artists at Work”: U tuzlanskom Domu mladih izložena umjetnička djela koja pričaju o socijalnoj nepravdi

- in BiH
528

Umjetnošću se uvijek kritiziralo. Umjetnošću se pomijeralo granice. Umjetnošću su se stvarale revolucije ali i bolje sutra. Upravo takav zadatak ima projekat pod nazivom “Artists at Work” (“Umjetnici na djelu”) koji se pod pokrovitejstvom EU kroz program Kreativna Evropa realizira u BiH, Italiji i Francuskoj.

Ovaj jedinstven projekat je iznjedrio umjetnička djela koja su donijela priče iz različitih sfera života. Djela nastala tokom tri ciklusa umjetičkih radionica sada su izložena u Centru za kulturu u Tuzli (Dom mladih). Izložba je upriličena u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i Međunarodnog dana ljudskih prava, a pratila ju je i prigodna video prezentacija umjetničkih djela iz BiH, Francuske i Italije.

No, kako je došlo do izložbe.

Umjetnička djela su stvorena zahvaljujući modelu “učenje kroz rad”, karakteriziran kooperativnošću sudionika i kolektivnim učenjem na terenu, razvijenom tokom 3 radionice u svakoj zemlji. Mladi umjetnici iz BiH su imali priliku učiti od priznatih profesionalaca u različitim umjetničkim jezicima. Za provođenje ovog projekta u BiH je zaslužna “Tuzlanska Amica” a partneri na projektu su “Fondazione Unipolis” kao lider projekta, “Cinemovel Foundation” i “Libera Associazioni” iz Italije te “Les Ateliers Varan” iz Francuske, a uz pomoć Evropske Unije putem programa “Kreativna Evropa”. Projekat su, pomogli Grad Tuzla, Centar za kulturu i Kuća plamena mira.

Radionica fotografije bila je pod vodstvom Munevera Salihovića iz BiH i Stephanea Charpentiera iz Francuske, a radionicu Ilustracije i stripa vodio je naš Dejan Slavuljica u saradnji sa Pietrom Scarnerom iz Italije.

Cilj je bio omogućiti učesnicima radionica da izoštre svoje stvaralačke vještine kroz nove među-medijske tehnike i fuzije ali i da ispričaju različite priče koje će potaći na raskrinkavanje socijalnih tegoba društva.

Ono što se može vidjeti na izloženim slikama i karikaturama zapravo predstavlja Europu i njezine društvene izazove. Ovo je prva izložba u BiH, a najavljene su i u drugim BH gradovima kako bi što više ljudi imalo priliku vidjeti ove zanimljive i unikatne radove.

Podijeli sa ljubavlju