Jusko podnosi ostavku u Vijeću ministara da bi mogao doći na poziciju ministra za boračka pitanja

- in BiH, Vijesti
677
“Nemam namjeru praviti cirkus tako što ću obnašati dvije funkcije u isto vrijeme. Podnijet ću ostavku na poziciju ministra u Vijeću ministara neposredno prije sjednice. Do tada radim punim kapacitetom”, kazao je Jusko za Klix.ba.

Nova Vlada Kantona Sarajevo treba da bude imenovana na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za 26. decembar 2018. godine, po redovnoj proceduri, a neizvjesno je imenovanje Ismira Juske budući da razrješenje ministara na državnom nivou treba da potvrde oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Postavlja se pitanje koji saziv jednog, a koji saziv drugog doma će razriješiti dužnosti ministra Ismira Jusku.

Novoizabrani zvaničnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su, podsjetimo, položili zakletve i preuzeli certifikate na konstituirajućoj sjednici održanoj 6. decembra. No, konstituiranje novog saziva Doma naroda je još uvijek na dugom štapu.

Razrješenje ministra Ismira Juske bi mogli otežavati oni zastupnici i delegati kojima se ne sviđa sastav novoformirane većine na kantonalnom nivou, sastavljene od šest stranaka.

Ukoliko, pak, na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zakazanoj za 26. decembar 2018. godine, dođe do imenovanja Ismira Juske na poziciju kantonalnog ministra za boračka pitanja, u Vijeću ministara bi ga zamijenio Saša Dalipagić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je u kratkoj telefonskoj izjavi za Klix.ba objasnio da, ukoliko imenovanje Ismira Juske bude sporno na sjednici 26. decembra, može se imenovati Vlada KS s jednim ministrom manje.

“Naknadno bi se imenovao ministar za boračka pitanja KS, a do tada bi njegovu funkciju vršio sekretar. To je moguća opcija kada je riječ o Kantonu Sarajevu”, kazao je Konaković.