Đikanović osuđen na osam i po godina zatvora zbog izazivanja požara na zgradi Murex

- in Kanton, Vijesti
1030

Jedinstvenom kaznom zatvora od osam godina i pet mjeseci osuđen je 43-trogodišnji Omer Đikanović zbog izazivanja požara i pljačke zgrade kompanije “Murex”. 

Kazna koju je Đikanoviću izrekla sudinica Kantonalnog suda u Tuzli Paša Softić spoj je izrečenih osam godina za krivično djelo paljevina i šest mjeseci za krivično djelo teška krađa.

Podsjetimo, Tužilaštvo je dokazalo da je Đikanović 17. septembra 2018. godine  u prostorijama firme Murex Špionica počinio produženo krivično djelo teška krađa u sticaju sa krivičnim djelom paljevina. Đikanović se tereti da je pomenutog dana u večernjim satima, radeći kao  čuvar u ovoj firmi, uz pomoć različitog alata otvorio metalnu kasu, te provalio na još dva mjesta u firmi,  otuđio novac i pribavio sebi korist u iznosu od oko  14.000 KM. Nakon toga je na plinsku bocu stavio plamenik i postavio ga između drvenih greda, upalio plamenik i izazvao požar u objektu, u kojem je uništena roba u prijavljenoj vrijednosti većoj od milion KM a također je izazvana šteta na samom objektu kao i u uništenoj opremi koja je procijenjena na oko tri miliona KM.

Nakon ovog događaja bio je u bjekstvu do 31. oktobra 2018. godine, kada je lišen slobode.

 

(RTV Slon)