Sastojci
6 osoba
- 500 gr tanke kore za pitu
- 300 gr kajmak
- 100 gr krem sir
- 200 ml jogurt
- 2 kom jaja
- 1/2 prasak za pecivo
- 30 gr semenke bundeve
- 250 gr palente ( kukuruzni griz )
- po potrebi soli
- 1,5 dl ulja
Priprema
- 1.
Tanke kore za pitu preseci po sirini i prekriti vlaznom krpom da se ne suse dok pripremite fil .
Za fil pomesati kajmak , sir, jaja ,0,5 dl ulja, jogurt, p.z.p. i semenke bundeve. Soli dodajete po ukusu – u zavisnosti od toga koliko je vec slan kajmak ( ili neki drugi kremasti sir )
- 2.
Uzimati po dve kore ( tj jedna samo presecena) na prvu kapnuti par kapi ulja i razmazati , preklopiti pa na drugu namazati dve kasike fila ( gledati da se semenke bas ne grupisu puno ) krajeve ostaviljati prazne..Samo da napomenem da u mom pakovanju ima 16 kora i bilo je taman za sve a posto znam da kod razlicitih proizvodjaca ide i razlicit broj kora..
- 3.
Stranicne delove preklopiti prema unutra pa zamotati u “stapice ”
- 4.
Gotove stapice redjati u pleh , ja sam stavila papir za pecenje ispod da bih izbegla dodatnu masnocu..
Premazati ih ostatkom fila ( bez semenki – meni je ostalo taman za premazivanje ) i obilno posuti palentom- meni je trebalo 250 gr
- 5.
Peci u zagrejanoj rerni na 200 C oko pola sata – do lepe rumene boje ..
Posluživanje
Leti pitu sa sirom najvise volim sa paradajizom, zimi po nekad casu jogurta a vi kako zelite.. Ja sam isprobala sledece varijante ove pite
1. sipala sam palentu i na prvu koru ( onu sa uljem )
2. sipala sam palentu na drugu koru – preko fila
3. premazala sam kore odozgo sa uljem pa posula palentom
PRIJATNO!