Uspješna 94-godišnja gimnastičarka

- in Zanimljivosti
646

Njemica Joanna Quaas najstarija je amaterska gimnastičarka na svijetu, a unatoč činjenici da ima 93 godine, s lakoćom izvodi gimnastičke vratolomije koje publiku ostavljaju u čudu.

Iako će ove godine napuniti 94. godine, ova gimnastičarka se i danas natječe na amaterskim natjecanjima gdje pokazuje gipskost, spretnost i sposobnost. Od 13. rujna 2012. godine Nijemica Johanna Quaas je u Guinnessovoj knjizi rekorda kako najstarija gimnastičarka na svijetu.

Kratka romansa s rukometom

Njezina priča s gimnastikom je počela kad je imala 9 godina, a prvi put je nastupila na natjecanju 1934. godine u Njemačkoj. Nakon završetka rata, gimnastika je bila zabranjen sport u njezinoj zemlji jer se davala prednost timskim sportovima pa se Johanna prebacila na rukomet te je sa svojim timom osvojila prvenstvo Istočne Njemačke 1954. godine.

U 57-oj novi početak Poslije rukometnog uspjeha, Johanna se udala i rodila tri kćeri. Iako je trenirala drugi sport, Johanna nije mogla zaboraviti svoju prvu ljubav te je odlučila postati trenerica mladim gimnastičarima, a zabrana gimnastike je ukinuta 1947. godine. U dobi od 57 godina, točnije 1982. godine, srela je dvije stare prijateljice ( mlađe od nje 4 i 5 godine) te su odlučile ponovno početi vježbati i profesionalno se natjecati. Te godine Johanna je osvojila mnoga regionalna natjecanja. Do sada je uspjela donijeti 11 medalja sa sportskih prvenstava u Njemačkoj koja se održavaju svakih pet godina.

Za nju je najponosniji trenutak bio kad je sa 84 godine uspjela pobijediti na gimnastičkom natjecanju, a niti jedna natjecateljica nije bila njenih godina već ju je odbor stavio u grupu natjecateljica od 70 do 75 godina. Ipak, pobijedila je s bodom prednosti.

Gdje je pokret, tamo je i život

Njezin životni moto je: Gdje je pokret, tamo je i život. A prema toj niti vodilji, ona do današnjeg dana nije prestala trenirati. Svaki dan trenira jedan sat, a osim gimnastike, voli plesati, plivati i penjati se. Također nikad se nije bojala da bi se mogla ozlijediti ili pasti radeći zahtjevne gimnastičke pokrete. Zahvaljujući tjelovježbi vrlo je rijetko bila bolesna i uzimala lijekove, a ni danas ne koristi dodatke prehrani. Njezin recept za zdrav život je tjelovježba, spavanje 6 sati dnevno i jedenje puno voća i povrća.

Jednom prilikom Johanna je izjavila kako njezino lice može biti puno bora, ali da je zato mlada u duši. Ova baka i prabaka smatra kako njezine godine nisu barijera da nastavi sa zdravim životom i aktivnostima koje voli. Učimo od nje!

Podijeli sa ljubavlju