Zrak u Tuzli nezdrav za osjetljive kategorije

- in Kanton, Vijesti
769

U pojedinim gradovima Federacije BiH zrak je i jutros ocijenjen kao nezdrav, a najlošija situacija je u Zenici, gdje je indeks kvaliteta bio 162 i Ilijašu 157, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Zagađenost zraka ovog nivoa opasna je za osjetljive grupe, pa su zbog toga mogući pojačani simptomi i intenzitet bolesti kod osoba sa bolestima srca i dišnih organa. Osjetljive grupe stanovništva su i stariji, trudnice i djeca koji bi trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Prema mjerenjima obavljenim u 7 sati, zrak nezdrav za osjetljive kategorije izmjeren je u Sarajevu sa indeksom od 132, a slijedi Goražde sa 122 i Tuzla 101.

Umjereno zagađen zrak jutros je bio u Kaknju, dok je u Jajcu okarakteriziran kao dobar. Indeks kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj internet-stranici prikupljeni su s mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

(Srna)