3 stvari koje se događaju u tvojoj glavi ako cijeli dan sjediš

- in Magazin
871

Danas se na puno poslova od jutra do mraka sjedi ispred računala. Ako i ti imaš „sjedalački posao“, sigurno već znaš da to nije baš zdravo za tvoje tijelo, no što to radi tvom mozgu?  Često zaboraviš gdje si stavila mobitel ili platiti račun? Možda je sjedenje baš glavni krivac.

Dobro znaš da sjedilački način života nije dobar za zdravlje, no ovdje ćemo ti reći što se događa u tvojoj glavi, odnosno tvom mozgu, kad cijeli dan sjediš:

1. Sjedenje utječe na pamćenje

Povezanost dugotrajnog sjedenja i zaboravljanja stvari – poput odgovaranja na emailove ili kamo smo stavile mobitel – puno je veća nego što smo mislile, tvrde stručnjaci. Kako bi djelovale preventivno, trebamo za vrijeme stanke na poslu otići u šetnju ili ponekad tijekom dana napraviti neke jednostavne vježbe (poput čučnjeva).

2. Sjedenje smanjuje pažnju

To vjerojatno primijetiš nakon stanke za ručak. Pažnja polako popušta i postaješ umorna. Teško se koncentriraš. Moguće je da je za to krivo sjedenje, tvrde stručnjaci. Naime, naš aparat za kretanje te sustav pluća-srce „odmaraju“ dok sjedimo, a oboje ima utjecaj na naš mozak i s time povezanim aktivnostima.

3. Od sjedenja se osjećamo trome

Nakon dugačkog dana za računalom, odnosno sjedenja, osjećamo se tromo i umorno. Stručnjaci kažu da je to zato jer sjedenje može uzrokovati nedostatak kisika u mozgu. Rješenje za to može biti vrlo jednostavno! U svakodnevicu uključi nekoliko vježbi istezanja, hodaj naokolo po prostoriji dok telefoniraš…

IZVOR: miss7.24sata.hr