Fizički napad na fotoreportera magazina Žurnal Adija Kebu direktni je napad na slobodu govora

- in BiH, Izdvojeno
785

Nakon nedavnog napada na novinara Žurnala, ovaj neovisni portal je uputio jasne poruke sa današnje konferencije za novinare da redakcija Žurnala neće pokleknuti i da će nastaviti izvještavati o korupciji.

“Fizički napad na fotoreportera magazina Žurnal Adija Kebu ali i sve učestalije sprječavanje novinara da obavljaju svoj posao izvještavanja građana o događajima, direktni je napad  na slobodu govora ali je i direktno ugrožavanje prava građana BiH na istinitu i pravovremenu informaciju. Poražavajuća je reakcija institucija za provedbu zakona u slučaju fizičkog napada Huse Ćesira, predsjednika OO SDA Novi Grad gdje umjesto da nasilnika žurno procesuiraju, policijsko-pravosudni aparat u Kantonu Sarajevo svoje djelovanje je usmjerio prema žrtvi ovoga gnusnog čina. Fotoreporteru Žurnala, Adiju Kebi upućen je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo ‘’Neovlašćeno optičko snimanje’’ iz člana 189. Krivičnog zakona FBiH,” stoji u saopštenju Žurnala.

Kako prenosi portal Žurnal Muamer Ćesir, sin i predsjednika SDA Novi Grad Huse Ćesira, podnio je krivičnu prijavu protiv Žurnalovog fotografa Adia Kebe. Razlog – neovlašteno snimanje objekata njihove firme Bosnaplast. Prijava je podnesena u petak, 29. marta, istog dana kada je Žurnal objavio da je netom nakon fizičkog napada na Žurnalovog fotografa postavljena tabla na kapiji firme Bosnaplast kojom se zabranjuje fotografisanje objekta.

“Ovo nije jedini primjer napada i ugrožavanja rada. U proteklih godinu dana nebrojeno puta smo bili meta od strane kako pravosudnih institucija, tako i političkih partija i njihovih predstavnika. Reagovali smo i ukazivali na neophodnost ozbiljnog djelovanja nadležnih institucija u kažnjavanju počinioca napada na novinare. Rezultat njihove neaktivnosti ili nedovoljno ozbiljnog pristupa ovom sve očitijem problemu, rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju”, ističe Eldin Karić izvršni direktor CRMA-e i urednik Žurnala.

“Zbog svega navedenog Redakcija Žurnala apeluje i traži da:

  • Institucije za provođenje zakona procesuiraju one koji su napali kolegu Adija Kebu dok je obavljao svoj zadatak;
  • Stranka demokratske stranke javno osudi i sankcioniše svog člana i predsjednika OO SDA Novi grad;
  • Javno izvinjenje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svojom neodmjerenom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad;
  • Bojkot medijskih obraćanja i aktivnosti predstavnika SDA, dok se ne ispune navedeni uslovi.

Bez obzira na sve napade i prijetnje kojima su izloženi novinari, Redakcija Žurnala obavještava javnost da neće odustati i da će još jačim intezitetom nastaviti sa objavama istraživačkih priča o korupciji i najtežim oblicima kriminala” rekao je Slobodan Golubović iz redakcije Žurnala.