U maju se otvara novi terminal Aerodroma Tuzla!

- in BiH
1077

Aerodrom Tuzla će u maju otvoriti dugo očekivanu zgradu proširenog terminala. Svi građevinski radovi na objektu, vrijedni više od 3 miliona eura, su završeni.

Novi objekat je povezan sa postojećim terminalom i oni formiraju jedinstvenu funkcionalnu cjelinu.“Trenutno radimo na unutrašnjim radovima na terminalu. Nadam se da će oni biti okončani u aprilu i da ćemo početkom narednog mjeseca moći otvoriti zgradu”, rekao je direktor Aerodroma Rifet Karasalihović, i dodao:

“Naša namjera je da terminal bude u stanju da primi dva Airbusa A320 istovremeno, i sada smo to postigli. Istina je da će sala za pristizanje ostati mala. Stoga, nakon što kompletiramo ovaj projekt, gledat ćemo da izgradimo novi izlaz (gate) kako bismo poboljšali protok putnika”.

Terminal je sada proširen sa 2.971 kvadratnih metara na 4.915.

Povećani kapacitet će omogućiti primanje 800 putnika po satu, u odnosu na sadašnjih 400.Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminal povećava kapacitet na 700.000 putnika godišnje.Sada će se moći servisirati 400 odlazećih putnika, i još toliko dolazećih u isto vrijeme.

“Za pet-šest godina ovaj kapacitet će biti nedovoljan. Siguran sam da će se zgrada širiti dalje u budućnosti zbog povećanih kapaciteta.”- rekao je Karasalihović. Prema predviđanjima, Aerodrom Tuzla će ove godine imati 624.000 putnika.

Naredni projekt Aerodroma Tuzla će uključivati izgradnu atrijuma na 900 kvadratnih metara, gdje će biti rent-a-car, prodavnice i tour operateri.

IZVOR: BiznisInfo