Veliki požar na pijaci Arizona kod Gradačca: Pričinjena ogromna materijalna šteta! (VIDEO)

- in BiH
1324

Požar koji je u nedjelju zahvatio pijacu “Arizona” u opštini Gradačac je lokalizovan, a povrijeđenih nema, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona. Vatrogasne ekipe iz Gradačca, Brčkog i Srebrenika uspjele su oko 8 sati da lokalizuju požar koji je izbio oko 3 sata, ali su i dalje na terenu kako se vatra ne bi ponovo pojavila.

Šteta je ogromna, a uzrok požara još nije poznat. Nakon kompletnog gašenja požara, uviđaj će obaviti dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva i pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona.

Vatrogasci još povremeno intervenišu jer ima mjesta na kojima vatra još tinja, kazali su za Oslobođenje iz policije naglašavajući da je pričinjena velika materijalna šteta. Naime, kako su kazali iz MUP-a, izgorio je centralni dio pijace koji se nalazi na području općine Gradačac, dok su vatrogasci uspjeli spriječiti širenje vatre na rubne objekte.

Policijsko-tužilački organi rade na otkrivanju uzroka požara

˝Na terenu je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK zajedno sa istražiteljima OKP PU Gradačac i MUP-om TK. Na teren je izašao i inspektor protupožarne zaštite, a sa dežurnim tužiocem na terenu je i vještak elektro-struke. Trenutna situacija je takva da se uviđaj provodi samo na dijelu lokacije gdje to dozvoljavaju sigurnosni uslovi. Na drugom dijelu pijace, prema unutrašnjosti, još uvijek se pojavljuju manji lokalni požari koje vatrogasci nastoje sanirati. Međutim, u pitanju se lokacije na kojima ima plinskih boca i drugih zapaljivih predmeta, te također prisustvo dima ne dozvoljava još uvijek pristup svim lokacijama. Nakon što požar u potpunosti bude lokalizovan i obezbijeđeni svi potrebni uslovi sa sigurnosnog aspekta počet će uviđaj i na tom dijelu pijace. Trenutno se obavljaju sve potrebne istražne radnje što uključuje uzimanje izjava, izuzimanje snimaka nadzornih kamera, prikupljanje tragova i dokaza na dostupnim lokacijama. Mjesto požara na ‘Arizoni’ obezbjeđuju pripadnici jedinice za specijalne namjene MUP-a TK, a više informacija javnosti će biti poznato tokom sutrašnjeg dana.” – saopštio je je glasnogovornik Tužilaštva TK, Admir Arnautović.

 

Prodavači krive upravu pijace i vlasnika

Nihad Karić je jedan od onih čiji su štandovi izgorili i prije tri godine, a poručuje kako mu se čini da je ovo gotovo režiran događaj kao i onaj prošli.

Karić, ali i njegove kolege, imaju i određene prigovore na samo vođenje pijace Arizona.

”Ovo je scenario od prije tri godine, tri mjeseca i tri dana, isti je, kao da je isti režiser pisao i isti scenario tog požara, ponovio danas. Mi nemamo više riječi šta da kažemo. Ovdje ima krivaca dosta. Najveći krivac je uprava pijace i njen vlasnik i direktor koji nisu obezbijedili minimalne tehničke uslove da bi ova pijaca radila u saradnji s inspektorima koji su nama davali rješenja da objekti posjeduju da posjeduju, a nisu imali nikakve minimalne tehničke uslove.” – ispričao je Karić.

Iz upravljačkih struktura poručuju da je urađeno sve kako bi se požar zaustavio. Slično kao i prošli put procjenjuje se da bi konačni broj uništenih štandova mogao biti oko 500. “Ovo se dešava drugi put. Šteta je na desetine miliona. Nadležni rade svoj posao. Čekamo neki prvi izvještaj. Ovdje svaki dan radi oko 1.000 ljudi. Procjenjujemo da je izgorilo oko 500 štandova.”- izjavio je za N1 Ensad Mešanović, direktor “Nove pijace” d.o.o.

Podsjećamo, pijacu Arizona je u januaru 2016. godine zahvatio veliki požar, pri kojem je izgorjelo oko 500 štandova.

Video možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/watch/?v=658274297936656

IZVOR: tip.ba