Instagram i Snapchat “hrane” tinejdžerske poremećaje ishrane!

- in Magazin
1017
Društvene mreže bombarduju tinejdžere fotografijama koje prikazuju kako bi trebali izgledati 24 sata u sedmici. Oni im na taj način pogoršavaju samopouzdanje i, u mnogim slučajevima, već postojeće poremećaje s ishranom.

Britanski sekretar za edukaciju apelovao je na gigante koji vode društvene mreže da počnu obraćati pažnju na sadržaj koji se nalazi na njihovim stranicama.

“Vrijeme je da društvene mreže počnu ozbiljnije shvatati svoju odgovornost prema mladim ljudima. Odrastanje je jako kompleksan proces, oni se svakako moraju nositi sa mnogim stvarima, a društvene mreže otežavaju cijeli proces”, rekao je Damian Hinds dodavši da društvene mreže nude mnoge fotografije koje djeca ne trebaju vidjeti.

Stranice kao što su Instragram i Snapchat su već dobile mnoštvo kritika jer njihove platforme mogu koristiti i poznate ličnosti koje stvaraju pritisak mladim ljudima kako trebaju izgledati.

“Ono što oni rade normalizuje ideju da su bulimija i slični poremećaji u ishrani uredu, te formiraju pogrešnu ideju o tome kako normalno tijelo treba da izgleda”, kazao je Hinds.

Mnogi korisnici ne razumiju da je većina fotografija koje se nalaze na društvenim mrežama uređene i provučene kroz mnoštvo filtera.

IZVOR: klix.ba