Snijeg pao na behar na voće

- in BiH, Izdvojeno, Kanton
1935

Snježnih padavina nije bilo jučer samo na Alpima, u Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, Italiji, dijelovima Francuske i na Pirinejima nego  i u dijelovima Bosne i Hercegovine.  Ostvarile su se prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda koje su nagovijestile snijeg na visinama od 600 mnm. Donio ga je hladni arktički talas koji je zahvatio većio dio Evrope.

Fotografije koje smo dobili jutros od naših slušatelja sa planine Majevice pokazuju moć prirode. Snijeg u maju je pao ali srećom neće naštetiti sada već formiranim plodovima voća.

Navodno je prije 15 godina snijeg pao za 1. maj i to u kotlini ali nije omeo prvomajsko slavlje, bar onim najupornijim.

Temperatura će od 3. pa sve do 7. maja biti dosta niža nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Postoji i veliki rizik od jutarnjeg mraza u dijelovima istočne, srednje i zapadne Evrope, kao i Balkanskog poluostrva i tako od nedjelje do srijede.

Evropska meteorološka služba na portalu navodi da će pojedine regije osjetiti drastičan pad temperature koja će ići i ispod nule, pa ne treba da iznenadi ni pojava snijega i susnježice i to ne samo na velikim visinama.

PROGNOZA VREMENA ZA 7.05.2019 (Utorak)., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na jugu zemlje. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5, na jugu do 7, najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 15, na jugu do 18 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 8.05.2019 (Srijeda)., u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 9, a najviša dnevna od 12 do 18, na jugu do 20 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 9.05.2019 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa kišom u zapadnim područjia, a tokom dana padavine se očekujeu i u ostalim djelovima. Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a najviša dnevna od 10 do 16, na jugu do 18 stupnjeva.