Završeno polufinale Eurosonga. Roboti na sceni. Parada kiča. Hrvatska ispala.

- in BiH, Showbiz, Stars, Svijet
1113

O prolasku u finale odlučivala je kombinacija glasova gledalaca te žirija koji je unaprijed poslušao, pogledao i naposljetku ocijenio svih 18 nastupa. Prema tome, u finale Eurosonga prošle su sljedeće zemlje: Sjeverna Makedonija, Nizozemska, Albanija, Švedska, Rusija, Azerbajdžan, Danska, Norveška, Švicarska i Malta.

U prvoj polufinalnoj večeri koja je održana sinoć, u finale su se plasirali predstavnici Grčke, Bjelorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Češke, Australije, Islanda, San Marina i Slovenije! Veliko finale očekuje nas u subotu, 18. svibnja.

Iako je hrvatski predstavnik Roko Blažević s pjesmom “Dream” odradio nastup bez greške, a bio je i vizualno upečatljiv sa zlatnim krilima i golišavim plesačima, ipak nije uspio izboriti finale.

Neki od komentara:

“Nepravedno, bili su pisma i Roko za prolaz, definitivno”, “Roko je bio odličan, svaka mu čast i svakako je trebao biti u finalu. 3-4 zemlje su ušle, a nisu pokazale ništa”, “Ko ga kritizira, neka ju on otpjeva… Pjesma i izvedba VRH”, “Roko je bio super, ali odavno je Eurosong prodan i sve se gleda politički i sr*** prolaze. Možda bismo ušli u finale kad bismo Lidiju Bačić poslali, neki njezin pjesmuljak”, “Nepravda”, “Tako sam tužna što nije ušao u finale, bio je izvrstan”, samo su neki od današnjih komentara na društvenim mrežama. No, kao uvijek, bilo je i onih koji smatraju da smo mogli bolje.

Među komentatorima su bili i oni koji nisu izrazili osobno mišljenje o Roku i pjesmi, ali jesu o negativnim komentarima koje su pročitali. “Koji gadljivi komentari, Bože sačuvaj”, “Koja država i kakvi ljudi… Sami srat po sebi… Užasni komentari. Nikad ovdje neće biti budućnosti. U ovoj polufinalnoj večeri Roko je bio daleko bolji od svih. Pljujte i dalje. Tipična slika ove zemlje…”

Predstavnica Albanije Jonida Maliqi je jedina izvela pjesmu u cijelosti na materinjem jeziku. “Ktheju tokës” (Povratka u zemlju) je pjesma koja poziva Albance da se vrate u svoju domovinu, a posvetila ju je sestri koja živi na Kipru.

Sjevernu Makedoniju je predstavljala Tamara Todevska, sestra poznate pjevačice Tijane Dapčević, pjesmom “Dare To Dream”. Svoju zemlju je predstavljala i 2007. godine.

Azerbejdžan je na binu doveo i robote, a cijeli nastup je bio u stilu tehnologije 21. vijeka. Chingiz s pjesmom “Truth” došao je kao “šlag na tortu” za publiku koju je uspio razdrmati nakon ostalih balada.

U finalnoj večeri Eruosonga 18. nastupa najveća pop zvijezda Madonna.