5 načina kako roditelji mogu naučiti djecu da se suprostave vršnjačkom nasilju u školama

- in BiH, Lifestyle, Zanimljivosti
991

Pozabaviti ćemo se velikim problemima s kojima se učenici susreću, od mentalnog zdravlja do predstavljanja do komunikacije uz poštovanje. Jer povratak u učionicu znači više od kupovine školskog pribora.
Dok se vaše dijete vraća u školu, važno je da nauči kako da se nosi s prevladavajućim problemom koji se proteže izvan učionice: maltretiranjem ili vršnjačkim nasiljem.

Bilo da ga doživljavaju iz prve ruke ili su svjedoci iz daleka, djeca bi trebala razumjeti da to nije neuobičajeno. 
Oni bi također trebali razumjeti mnoge oblike koje može poprimiti: fizički, psihološki, verbalni ili online.
Ako je vaše dijete u položaju da to učini, postoje načini na koje može djelovati kao saveznik ljudima koji su izloženi maltretiranju. Djeca koja su spremna podržati svoje vršnjake imaju šansu da utječu na stvarne promjene.

Jedna od stvari kada razgovarate sa svojim djetetom daje im do znanja da se tako često nasilje događa izvan pogleda odraslih“, kazala je Julie Hertzog, direktorica nacionalnog centra za prevenciju zlostavljanja PACER-a. “Naglasite koliko je važan njihov odgovor, jer oni mogu nekome napraviti takvu razliku.

Ako želite svoje dijete opremiti znanjem da postane zastupnik druge djece, postoji nekoliko stvari kojima ćete ih naučiti.
Naravno, postoje slučajevi u kojima djeca nisu sigurna da uopšte pristupe slučaju maltretiranja. Ross Ellis, direktor kompanije “Stomp Out Bullying”, rekao je da ako se internetsko posredovanje pretvori u nesigurnu situaciju u stvarnom životu, treba kontaktirati školsku administraciju i policiju. Prva briga je uvijek sigurnost vašeg djeteta.
A ako se radi o oružju, djeca ne bi smjela apsolutno intervenirati, rekao je Trudy Ludwig, dječiji zagovornik i najprodavaniji autor koji piše dječije knjige o prevenciji zlostavljanja. Ako je vaše dijete promatrač ove vrste situacije, Ludwig savjetuje da se brzo i tiho izvuku te da odmah prijavi incident odrasloj osobi.

Imajući sve to na umu, evo nekoliko načina na koje vaše dijete može sigurno izdržavati svoje kolege iz razreda.

1. Naučite ih sigurnim, ljubaznim načinima da intervenišu
Umjesto da pokušavaju sami ispraviti situaciju, najbolji način za interveniranje je u grupi, kazali su Hertzog, Ellis i Ludwig.
Sve dok se vaše dijete i drugi osjećaju sigurno i ugodno radeći to, stručnjaci su predložili da se trenutnoj situaciji pristupi na dva načina:
Prvo, oni mogu verbalno podržati osobu koju maltretiraju govoreći: “Prestani!” ‘Zaustavi to!’ ili “Nije u redu ono što radiš ili kažeš”, rekao je Ludwig.
Drugo, oni mogu sugerirati da se učenik koji se maltretira povede negdje drugo. Ako netko ismijava drugo dijete, na primjer, može gurnuti svoga prijatelja i sugerisati”, hej, hajde da idemo tamo i zamolimo ih da idu s nama na predavanje “, rekao je Hertzog.

Važno je, međutim, naglasiti da intervencija ne znači maltretiranje nekoga istom mjerom.

2. Neka pruže utjehu maltretiranom djetetu
Bilo da interveniraju ili ne, vaše dijete može utješiti i učenika koji je nakon toga maltretiran. Hertzog predlaže da ohrabrite vaše dijete da priđe vršnjaku, pruži mu podršku i da im do znanja da apsolutno ne zaslužuju ono što im se događa.

Roditeljima je važno da se obrate svojoj djeci da možda neće moći riješiti probleme, ali mogu pomoći da se dijete provede kroz ozlijeđivanje tako što će ih utješiti i uključiti u grupnu igru ​​ili aktivnosti“, rekao je Ludwig. “Počinju razmišljati: “Ja to zaslužujem” ili “Nikoga nije briga”. Upravo takav jednostavan odgovor zaista pokazuje toj osobi da nisu sami, i da neko zaista brine. “

3. Recite im da prijave incident o nasilju
Nakon što vaše dijete utješi osobu koja je zlostavljana, ono bi trebalo osigurati da se incident prijavi odrasloj osobi kojoj vjerujete.

Vaše dijete bi tada trebalo pitati odraslu osobu kako misle da bi trebali sljedeći put rješavati situaciju. Hertzog je rekao da je to korisno jer “tako često odrasli u školi znaju dinamiku uključene djece i mogu biti malo direktniji sa onim što bi dijete potaknulo da radi. No, dio toga je bitan da samo stvara sliku za odrasle osobe da postanu svjesni onoga što se događa. “

Ako je vaše dijete svjedočilo zlostavljanju na mreži, trebalo bi da napravi snimke zaslona i da prijavi incident odgovarajućoj web stranici društvenih mreža. Također bi trebali izbjegavati odgovarati na bilo koji od dotičnih komentara.

Ako web stranice na društvenim mrežama ne poduzmu mjere, Ludwig je objasnio da će, zajedno s privatnim poticanjem svojih prijatelja na prijavu zlostavljanja na mreži, treba „nastaviti pružati utjehu i podršku djetetu koje se maltretira putem interneta i razgovarati s odraslom osobom koju oni poštuju i vjeruju.” Oni mogu kontaktirati da se dijete maltretira izravnom porukom ili tekstom i daju im do znanja da ne zaslužuju da budu zlostavljani ili maltretirani. Odrasla osoba također im može pomoći da rade sa web lokacijama društvenih mreža kako bi bili sigurni da se stranice bave nasiljem.

Vaše dijete bi trebalo ohrabriti svog prijatelja iz razreda da blokira osobu koja vrši nasilje kako ne bi imali pristup da i dalje uznemira žrtvu, dodala je Ellis. I baš kao i slučaj sa osobom, vaše dijete bi trebalo da prijavi incident odrasloj osobi u školi.

4. Vježbajte empatiju kod kuće
Umjesto da ih jednostavno upućujete, pobrinite se da umjesto toga započnete otvoren, iskren razgovor s djetetom o empatiji. Ohrabrite ih da budu saveznici za svoje školske prijatelje. “Morate biti oprezni kao roditelj, jer ako budete zvučali kao da sve znate, dijete bi se moglo isključiti”, rekla je Ellis.

Empatiju možete potaknuti kod kuće tražeći od svoje djece da razmisle o tome kako bi se osjećala ako im netko znači i što bi voljeli da im slučajni posmatrač učini u toj situaciji, objasnio je Ludwig. Također možete koristiti dječje knjige kao način modeliranja ponašanja. “Pokažite priče koje prikazuju različite likove, različite raznolike kulture, etničke pripadnosti, rase i nacionalnosti”, rekao je Ludwig. „Želimo se osjećati voljeno, cijenjeno i uvaženo, bez obzira na način kojim pristupimo.“

5. Neka vaše dijete zna da ih bezuslovno podržavate
Važno je podučiti svoju djecu svim načinima da se suprotstave nasilnicima. Jednako je važno osigurati da se osjećaju sigurno uz činjenicu da im čuvate leđa.
“Ponekad se iz bilo kojeg razloga upliću u situaciju o kojoj će trebati da razgovaraju”, rekao je Hertzog.
Možete razgovarati o tome što su učinili ispravno i dati im ideje kako da sljedeći put reagiraju.
Kad se sledeći put zauzmu za nekoga, neka znaju da su učinili pravu stvar.