INSPEKCIJA NA TERENU: Zavod za javno zdravstvo u Srebreniku proglasio epidemiju trovanja hranom

- in BiH
1400

Kako je za radio Studio D rekao direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Muhamed Šadić, danas u 2:15h će u jedan objekat brze prehrane u centru Srebrenika izaći Federalni sanitarni inspektori kao i ovlaštena lica iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kako bi se utvrdio mogući uzrok trovanja hranom. Još uvijek nije potvrđeno u kojem objektu je došlo do trovanja hranom jer se pacijenti sa simptomima trovanja javljaju iz Srebrenika, Gračanice, Gradačca i Tuzle.

Eldar Šehić iz službe za komunikacije infektivne klinike u Tuzli za radio Studio D kaže kako su pacijenti dolazili jučer i danas sa simptomima trovanja hranom.

“Sinoć se javilo 17 pacijenata, 9 je vraćeno kući, 8 je zadržano. Jutros smo primili još 5 pacijenata sa simptomima trovanja hranom. Osam pacijenata koje je zadržano na liječenju je zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja“, rekao je Šehić za Studio D.

Na pitanje o kojem se objektu brze prehrane radi Šehić je rekao da nije upoznat sa tom informaciijom ali je o slučaju obaviješten Zavod za javno zdravstvo.

Kako prenosi radio Kameleon iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je zbog trovanja u Srebreniku proglasio EPIDEMIJU od zarazne bolesti potvrđujući ove informacije, ali su naglasili da do dobijanja konačnih nalaza ne mogu govoriti o imenu restorana.

Od epidemiološke službe u Srebreniku saznajemo da je služba hitne pomoći primila do sada 71 osobu sa simptomima trovanja hranom.