Youtube za djecu odvaja se sa novom web stranicom

- in Vijesti, Zanimljivosti
513

YouTube donosi dječiju verziju svoje platforme za streaming videa, kao novu zasebnu web stranicu, koja je trenutno dostupna samo kao mobilna aplikacija YOUTUBE KIDS.

U postu na forumima za podršku YouTube zajednice, kompanija je objavila da će predstaviti “YouTube Kids” za web do kraja ove sedmice. 

Uz web najavu, YouTube je predstavio i još jedno veliko ažuriranje koje je već u planu za svoju YouTube Kids platformu: novi filtar sadržaja za najmlađu djecu među korisnicima.

Znamo da ono što je odličan sadržaj za četvorogodišnjaka ne može biti sjajan sadržaj za desetogodišnjaka“, kaže se u saopćenju YouTubea. “Zato roditeljima želimo olakšati odabir pravog sadržaja za svoju djecu na YouTube djeci.”

Prije toga, roditelji su mogli odabrati samo dvije mogućnosti kada je u pitanju prilagođenost sadržajima na YouTube-u djeci: mlađi, za 8 i mlađe, i stariji, za uzraste od 8-12. Sada postoji i treća opcija, predškolski uzrast, za djecu od 4 godine i mlađe. Još uvijek je dostupna i prethodna opcija da se prikazuje samo sadržaj odobren od strane roditelja.

Prema YouTubeu, kontrole sadržaja utječu na preporučene video zapise, kao i na rezultate pretraživanja u YouTube-u za djecu. Kako se svaki video ne pregleda ručno, kompanija poziva roditelje da blokiraju ili dodaju bilo koji neprikladni sadržaj kako bi mogli postupiti ispravno.

YouTube se borio sa prošlim kontroverzama koje uključuju djecu, u rasponu od uznemirujućih videozapisa koji pokušavaju prenijeti dječji sadržaj do pedofilije na YouTube platformi. Međutim, trenutno najviše za tvrtku predstavlja donošenje presude FTC-a koja proizlazi iz žalbi pristiglih još 2015. godine.

FTC je utvrdio da YouTube neprimjereno prikuplja podatke za praćenje i ciljanje korisnika mlađih od 12 godina, što predstavlja kršenje Dječijeg zakona o zaštiti privatnosti na mreži. Takođe je „neadekvatno“ zaštitio djecu koja su koristila njihovu uslugu.

Tačni detalji FTC izvještaja još uvijek nisu poznati.

Međutim, kako se predviđa, uz očekivanu novčanu kaznu za kršenje saveznih zakona o privatnosti podataka, vjerovatno će YouTube trebati da primijeni starosna ograničenja za mlađe od 13 godina koji pokušavaju pristupiti web mjestu.

Kada dođe vrijeme da se ta djeca preusmjere s glavne YouTube stranice, YouTube Kids za web bit će spremno odredište za taj uzrast.

Podijeli sa ljubavlju